Social Media Wijs biedt diverse interactieve gastlessen aan over mediawijsheid en digitale vaardigheden voor leerlingen in het primair onderwijs.

Mediawijsheid

Deloitte Impact Day - Social Media Bootcamp Pierre Bayle Rotterdam– ‘Sociale media en de gevolgen’

In deze les worden de verschillen tussen digitale media en de traditionele media als de krant en televisie besproken. Leerlingen worden zich bewust van hun eigen verantwoordelijkheid voor het plaatsen van berichten. Tot slot wordt gekeken naar het mogelijke bereik en de gevolgen van berichten op sociale media, met aansprekende positieve en negatieve voorbeelden.

‘Veilig internetten’

In deze les wordt aandacht besteed aan veilig internetten: hoe bescherm je jezelf op sociale media. Aan de hand van activerende online werkvormen wordt besproken hoe om te gaan met vervelende ervaringen als grooming, hacken en online pesten.

– ‘Slim internetten’

In deze les discussiëren leerlingen in groepjes over online omgangsvormen. Leerlingen maken afspraken met elkaar over de do’s en dont’s en leggen deze vast in een digitale poster.

Digitale vaardigheden

‘Online zoeken’

De werking van zoekmachines word toegelicht en leerlingen krijgen tips om snel bruikbare en betrouwbare informatie te vinden. Er is hierbij aandacht voor bronverificatie, plagiaat en auteursrecht. De leerlingen gaan vervolgens aan de slag met zoekopdrachten en sluiten de les af met de ‘Google Battle’: in groepjes worden de geleerde informatievaardigheden spelenderwijs in de praktijk gebracht.

‘Website maken’

De leerlingen leren hoe websites zijn opgebouwd en denken na over de opzet van hun eigen site. Op basis van deze opzet, gaan ze vervolgens eigen website bouwen met gebruik van de tool Weebly. Als optionele vervolgopdracht kunnen ze aan de slag met het schrijven van een ‘blog’ op de eigen sscratchite. Zij leren hoe het schrijven voor het web anders is dan ‘traditioneel’ schrijven.

‘Game programmeren’

Leerlingen gaan op de computer aan de slag met het programma Scratch. Aan de hand van een voorbeeld leren ze zelf een game programmeren door het geven van series instructies aan de computer. Zo leren ze logisch en gestructureerd denken en begrijpen hoe computers ‘denken’. Ook zien ze hoe games zijn opgebouwd waardoor ze hier meer grip op krijgen.

‘Stop Motion film’

De animatie film is niet meer weg te denken uit de hedendaagse filmindustrie. Ook op YouTube zie je veel eigen werk van creatievelingen. In de workshop Stop Motion maken de leerlingen een eigen film waarin statische voorwerpen tot leven komen door het maken van een groot aantal foto’s. De leerlingen bedenken een eigen verhaal en fotograferen iedere minieme stap met behulp van een fotocamera en decor materiaal.

Duur & kosten

Bovenstaande gastlessen duren anderhalf uur en kosten € 200.

Voor meerdere gastlessen of lessen op maat, wordt een offerte op maat opgesteld.

Meer informatie

Button Direct aanvragen oranje

 

Button Stel uw vraag

 


Ook populair in het Primair Onderwijs:

Social Media Wijs - aanbod POLespakket Sociale Media – 5 lessenOnline Tools in de Les - Social Media WijsTraining Online Tools in de LesOuderavond Social Media WijsOuderavond Sociale Media