Social Media Wijs biedt diverse interactieve gastlessen aan over mediawijsheid en digitale vaardigheden voor leerlingen in het voortgezet onderwijs.

Mediawijsheid

– ‘Sociale media en de gevolgen’: In deze les worden de verschillen tussen digitale media en de traditionSamenwerken tijdens gastlessen voortgezet onderwijsele media als de krant en televisie besproken. Leerlingen worden zich bewust van hun eigen verantwoordelijkheid voor het plaatsen van berichten. Tot slot wordt gekeken naar het mogelijke bereik en de gevolgen van berichten op sociale media, met aansprekende positieve en negatieve voorbeelden.

‘Veilig internetten’: In deze les wordt aandacht besteed aan veilig internetten: hoe bescherm je jezelf op sociale media. Aan de hand van activerende online werkvormen wordt besproken hoe om te gaan met vervelende ervaringen als grooming, sexting hacken en online pesten.

– ‘Slim internetten’: In deze les discussiëren leerlingen in groepjes over online omgangsvormen. Leerlingen maken afspraken met elkaar over de do’s en dont’s en leggen deze vast in een digitale poster.

Digitale vaardigheden

‘Online zoeken’: De werking van zoekmachines word toegelicht en leerlingen krijgen tips om snel bruikbare en betrouwbare informatie te vinden. Er is hierbij aandacht voor bronverificatie, plagiaat en auteursrecht. De leerlingen gaan vervolgens aan de slag met zoekopdrachten en sluiten de les af met de ‘Google Battle’: in groepjes worden de geleerde informatievaardigheden spelenderwijs in de praktijk gebracht.

‘Website maken’: De leerlingen leren hoe websites zijn opgebouwd en denken na over de opzet van hun eigen site. Op basis van deze opzet, gaan ze vervolgens eigen website bouwen met gebruik van de tool Weebly. Als optionele vervolgopdracht kunnen ze aan de slag met het schrijven van een ‘blog’ op de eigen site. Zij leren hoe het schrijven Prezi_transparentvoor het web anders is dan ‘traditioneel’ schrijven.

‘Online Presenteren’: Het presenteren van schoolwerk is een belangrijke vaardigheid in de schoolcarrière van een leerling. Digitale media biedt voldoende mogelijkheden om dit op een creatieve en visueel aantrekkelijke manier te doen. In deze les maken de leerlingen een online presentatie in Prezi.

Duur & kosten

Bovenstaande gastlessen duren anderhalf uur en kosten € 250.

Voor meerdere gastlessen of lessen op maat, wordt een offerte op maat opgesteld.

Meer informatie

Button Stel uw vraag


Ook populair in het Voortgezet Onderwijs:

Mentorpakket Sociale Media – 5 lessenSocial Media Wijs - aanbod trainingenTraining Leraar & Sociale MediaOuderavond Social Media WijsOuderavond Sociale Media