Home » » Nieuws » Verslag Symposium Eenzaamheid onder Jongeren

Verslag Symposium Eenzaamheid onder Jongeren

Geplaatst in: Nieuws 0

Gistermiddag was Social Media Wijs aanwezig bij het Symposium Eenzaamheid onder Jongeren van het KPN Mooiste Contact Fonds. Hier werd ook de Week tegen Eenzaamheid afgetrapt.

Onder leiding van dagvoorzitter Mirella van Markus  kwamen verschillende sprekers aan het woord, te beginnen bij Marijke van Eck, voorzitter van Coalitie Erbij. Zij ging vooral in op de noodzaak om aandacht te blijven besteden aan eenzaamheid.
Het symposium werd officieel geopend door Marion Koopman, directeur KPN Mooiste Contact Fonds. Zij vertelde hoe jaarlijks 2000 KPN’ers zich vrijwillig inzetten voor kinderen, ouderen en autistische jongeren.

 

Onderzoeken naar Eenzaamheid

Professor Van Tilburg van de VU Amsterdam heeft kwantitatief onderzoek onder 1000 jongeren. Hieruit bleek onder meer dat 20% zich eenzaam voelt. Als oorzaken werden met name genoemd:

  • Uiterlijk
  • Sociale vaardigheden
  • Gedrag van anderen

Ook is er gekeken naar het gedrag van jongeren online. 25% van deze jongeren besteedt meer dan 2,5 uur aan social media. Opvallende conclusie hierbij was ook dat er meer eenzaamheid is onder heftige gamers.

Door Judith Lieftink, manager Onderzoek & Trends bij YoungWorks, is kwalitatief onderzoek gedaan naar eenzaamheid. Na een uiteenzetting over de werking van de hersenen van pubers kwamen ook hier de belangrijkste oorzaken aan bod:

  • Intrinsieke oorzaken: uiterlijke en innerlijke ‘afwijkingen’
  • Extrinsieke oorzaken: in de directe omgeving van jongeren
Mooie filmpjes van eenzame jongeren onderstreepten de conclusies van dit onderzoek.

ICT; oplossing voor eenzaamheid?

Na de pauze wist Frank Schalken, directeur van stichting e-hulp.nl, de aanwezigen wakker te schudden met persoonlijke en humorvolle anekdotes over sociaal onhandig zijn en eenzaamheid. Hij vroeg iedereen een geheim dat je nog nooit had verteld te delen met je buurman of buurvrouw. Hoe vreemd dit ook klonk, dit is, volgens Frank, wel wat jongeren dagelijks doen op internet. In zijn ogen kan ICT ingezet worden om sociale vaardigheden te trainen en het eerste contact te leggen.
Als laatste werd het woord gegeven aan Roos Prommenschenckel, winnaar van de Mis(s)verkiezing 2006. Zij reikte de prijs uit aan de winnaar van de Battle of concepts. Het winnende concept ‘Four weeks of challenging yourself’ daagt mensen uit om met elkaar kortlopende uitdagingen aan te gaan. Het gezamenlijke doel verbindt met als resultaat dat eenzaamheid vermindert.

Conclusie

Eenzaamheid wordt niet door ICT opgelost, maar ICT kan wel mogelijkheden bieden om eenzaamheid te doorbreken. Het laagdrempelige karakter van internet, social media en apps kan de eerste aanzet tot contact zijn. De echte kracht voor het doorbreken en voorkomen van eenzaamheid ligt in de combinatie van online en real life contact.

 

Thijs van de Reep – Social Media Wijs

 

Ps. Als Frank mij had gevraagd mijn geheim te delen, had ik verteld dat Mirella van Markus de enige reden was dat ik Goedemorgen Nederland keek.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *