Home » » Blog » Het Positieve Social Media Protocol

Het Positieve Social Media Protocol

Geplaatst in: Blog 4

Verschillende instanties publiceerden onlangs een Social Media Protocol voor scholen. Opvallend en betreurenswaardig aan deze protocollen is de negatieve insteek ten aanzien van sociale media. Maar erger nog, er lijkt ook geen enkele visie achter te zitten.

Begin november kwam CNV Onderwijs met een protocol “met als doel de dialoog over het gebruik ervan op gang te brengen en een handreiking te bieden voor meer duidelijkheid in het grijze gebied tussen binnen- en buitenschools mediagebruik”.

De Besturenraad (tegenwoordig Verus) merkte dat er veel reacties kwamen op het CNV protocol en concludeerde “dat schoolbesturen op het gebied van sociale media behoefte hebben aan een duidelijk en praktisch protocol dat tegemoetkomt aan de dagelijkse praktijk op school”. Het kwam daarom met een eigen protocol, want “Het is voor een schoolbestuur immers van primair belang dat er op school een goed en veilig onderwijsklimaat heerst”.

 

Beide protocollen slaan naar ons idee op twee fundamentele punten de plank mis:

1. Of een school met een social media protocol moet werken is afhankelijk van de visie van een school op sociale media.

2. Mocht een school vanuit de visie kiezen voor het voeren van een protocol, stel deze dan op met een positieve insteek.

1. Visie

De start van het inzetten van social media door een school moet beginnen met een visie. Het ontbreken van een visie op social media bij het uitvaardigen van een social media protocol is als het instellen van eenrichtingsverkeer in een grote stad zonder na te denken of iedere bewoner nog wel op zijn bestemming kan komen (maar hij wordt vervolgens wel beboet als hij de verkeerde straat inrijdt).

Start met een visie dus. Een mooie definitie van visie in dit kader is “Een inspirerend toekomstbeeld”. Een schoolbestuurder moet zich eerst de vraag stellen “Welk inspirerend toekomstbeeld heb ik voor mijn school?”. Vervolgens moet de school zich bedenken op wie het toekomstbeeld van toepassing is. Daarna pas volgt de vraag of (en zo ja, hoe) social media daarin een rol kan spelen.

Drie social media pijlers voor de school

Het gebruik van social media door scholen is gestoeld op 3 pijlers. Hierbij is het niet nodig om iedere pijler (direct) invulling te geven.

 1. Profilering
  Hoe kan social media ingezet worden om een bijdrage te leveren aan de profilering van de school?
 2. Communicatie
  Hoe kan social media ingezet worden om de communicatie met de verschillende doelgroepen in en om de school te versterken?
 3. Curriculum 
  Hoe kan social media een structurele plek krijgen in het curriculum van de school?

Door na te denken over hoe het ‘Inspirerende toekomstbeeld’ eruit ziet en hoe aan de 3 pijlers invulling gegeven kan worden, wordt een strategie ontwikkeld over het toepassen van social media door en voor de school. Antwoorden op de gestelde vragen zouden tot de volgende strategieën op social media kunnen leiden:

 • Leerlingen die de school verlaten zijn sociaal en digitaal vaardig, omdat zij onderwijs hebben genoten in een omgeving waar het mogelijk is te experimenteren met en discussiëren over social media;
 • De school wil door middel van social media de ouderparticipatie op school vergroten door hen een omgeving te bieden die het voor hen eenvoudig en toegankelijk maakt de ontwikkeling van hun kind te volgen en met de school en ouders te communiceren;
 • Leerkrachten lopen voor de leerlingen uit in het ontwikkelen van vaardigheden om social media in te zetten ten behoeve van de leerprestaties. Zij worden hierin door de school gefaciliteerd en getraind.

 

2. Positieve insteek

Het tweede punt waar de social media protocollen van het CNV de Besturenraad de mist in gaan, zoals zoveel initiatieven die ontstaan op het gebied van social media en onderwijs/kinderen, is de negatieve insteek. Termen als “beschermen tegen de mogelijke negatieve gevolgen van de sociale media”, “maatregelen bij digitale overtredingen”, “Don’ts”, “niet toegestaan” en “neemt de onderwijsinstelling passende maatregelen” voeren de boventoon. Het protocol van de Besturenraad wijdt zelfs een hele alinea aan “Sancties en gevolgen voor medewerkers en leerlingen”.

Er wordt niet gesproken over de mogelijkheden van social media voor de school, hoe het de leerprestaties kan verbeteren of het contact met de ouders kan versterken of de communicatie binnen de school vorm kan geven. Wilfred Rubens schreef het deze week al in zijn blog “Het is een oude pedagogische regel dat je beter kunt benadrukken wat wel mag, dan wat niet mag of verboden is. Het modelprotocol benadrukt vooral wat niet is toegestaan.”
Tijd voor een positieve insteek dus!

 

Denk mee! Positief Social Media Protocol voor Scholen

Speciaal voor scholen met een visie op sociale media wil Social  Media Wijs een Positief Social Media Protocol voor Scholen opstellen. En in plaats van dit zelf van A-Z te bedenken, lijkt het ons beter passen om dit met elkaar te doen. Wij zijn dus zeer benieuwd naar jullie input op dit onderwerp.

Update: Inmiddels is het eerste Positieve Social Media Protocol een feit. Bekijk het hier!

 

Thijs van de Reep & Linda Vonhof – Partners Social Media Wijs

Bewaren

Bewaren

4 Responses

 1. Ann
  | Beantwoorden

  Hoi! Ik doe onderzoek naar een social media strategie voor speciaal onderwijs. Door dit stuk te lezen ben ik nieuwsgierig gemaakt naar het opgestelde ‘positief social media protocol voor scholen’. Hierbij dus de vraag: Hebben jullie dit protocol al opgesteld en is het mogelijk deze in te zien?

  Gr, Ann.

  • Linda Vonhof
   | Beantwoorden

   Hallo Ann, het positieve social media protocol is inderdaad al opgesteld. Deze kan je vinden op onze site onder ‘Beleid’. Voor het gemak hierbij de link: //www.socialmediawijs.nl/aanbod/schoolmanagement/social-media-protocol/
   Het is een Word bestand en het staat iedereen vrij om het document voor eigen gebruik aan te passen of eruit te halen wat van toepassing is.
   Veel succes met je onderzoek en we zouden het op prijs stellen wanneer je de uitkomst met ons deelt (indien mogelijk uiteraard).
   Hartelijke groet, Linda Vonhof

   • Ann
    | Beantwoorden

    Hoi Linda, bedankt voor de reactie. Ik ga het protocol zeker gebruiken! Voor mijn onderzoek heb ik nog wat meer specifieke vragen over social media en profilering voor scholen en zoek ik iemand die wat meer verstand heeft van social media en profilering.. Is het misschien mogelijk om via een persoonlijk e-mail adres(dus niet dit forum) wat vragen te stellen hierover? Of weet jij iemand die ik kan benaderen?

    Groet, Ann.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *