Home » » Blog » Verstandig Zoeken = Slimme Antwoorden

Verstandig Zoeken = Slimme Antwoorden

Geplaatst in: Blog 0

Vinden wat je zoekt op internet is nog niet zo eenvoudig. En dit geldt niet alleen voor kinderen en jongeren. Ook voor volwassenen is zoeken op internet nog een gegoochel.

De term ‘googelen’ (of ‘googlen’) is zowel in de online als offline wereld al behoorlijk ingeburgerd. Het woord is zowel in de Dikke van Dale te vinden als op Wikipedia. De activiteit die bedoeld wordt met googelen is een ander verhaal. Deze hebben we met z’n allen nog niet al te best onder de knie, blijkt uit diverse onderzoeken.

Zoekmachines voor kinderen

Er zijn natuurlijk vele zoekmachines, maar Google is (en blijft voorlopig) heer en meester. Uit de Nationale Search Engine Motor blijkt dat vanaf 2006 Google met ruim 90% de meest gebruikte zoekmachine in Nederland. Voor kinderen zijn er speciale zoekmachines zoals Netwijs, Davindi, en MeesterSipke, maar navraag in ons (Twitter) netwerk leerde dat deze speciale zoekmachines maar mondjesmaat gebruikt worden. En dat men daar over het algemeen niet rouwig om is. En wij ook niet.

De insteek van deze zoekmachines is immers om kinderen af te schermen, terwijl ze juist goede informatievaardigheden moeten aanleren. Vaardigheden zoals het herkennen van de informatiebehoefte en het formuleren van een specifieke informatievraag. Maar ook de beoordeling of de gevonden informatie bruikbaar enĀ  betrouwbaar is. Bovendien moet geleerd worden hoe de gevonden informatie verwerkt kan worden in een werkstuk zonder dat er plagiaat gepleegd wordt. Genoeg te leren dus.

Verstandig Zoeken = Slimme Antwoorden

We hebben in het blog ‘Doel mediawijsheid: veiligheid of zelfstandigheid?’ er al eerder voor gepleit om niet veiligheid het hoofddoel te laten zijn bij mediawijsheid, maar zelfstandigheid. Deze zelfstandigheid komt dan ook terug in al onze trainingen aan kinderen. Wij laten kinderen zelf aan de knoppen zitten en laten ze ervaren waar hun handelen op internet toe leidt. Zo ook met zoeken. We hebben voor deze trainingen een handzaam kaartje gemaakt met een ezelsbruggetje om goed te zoeken op internet: ‘Verstandig Zoeken = Slimme Antwoorden‘ wat kort gezegd staat voor:

 

VRAAG: Welke onderzoeksvraag heb je?

ZOEKWOORDEN: Haal uit deze vraag de belangrijkste woorden.

SCAN: Lees de beschrijving bij de zoekresultaten.

AAN DE SLAG: Klik door en bekijk de interessante pagina’s.

 

Geen rocket science natuurlijk, maar we konden iets dergelijks nog niet vinden (wellicht hebben we niet goed gezocht….). We vonden overigens wel een aansprekend filmpje over ‘zoeken op internet’ voor het basisonderwijs in het lespakket Mediawijsheid van KlasseTV die we van harte aanbevelen in combinatie met het ezelsbruggetje.

Delen = vermenigvuldigen

Om anderen dezelfde zoektocht te besparen, stellen wij het kaartje graag ter beschikking. Je kan hem onder aan deze pagina downloaden. Wil je graag een stapel van deze kaartjes hebben, bijvoorbeeld voor je klas, kun je ze bij ons bestellen. Je betaalt slechts de kostprijs. Stuur dan even een mail naar info@socialmediawijs.nl.

Heb jij ervaringen of tips ten aanzien van het goed zoeken op internet? Laat ze dan graag achter op dit blog!

Linda Vonhof, Social Media Wijs

Download ons kaartje Verstandig Zoeken = Slimme Antwoorden

 

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *