Home » » Blog » Gastblog Ebru Umar: Tegenstrijdigheid van social media

Gastblog Ebru Umar: Tegenstrijdigheid van social media

Geplaatst in: Blog 0

Ebru Umar is de eerste speciale gast die onze verjaardag opfleurt met een blog over sociale media. Haar blog gaat over de tegenstrijdigheid in de ‘social media’.

Ebru Umar – columniste & interviewer

Ebru Umar - columniste
Ebru Umar – columniste & interviewer

Het is dat de term a-social media niet sexy is maar dat is natuurlijk precies wat social media zijn: totaal a-sociaal. Op het onbeschofte af. Niets sociaals aan achter een computer/ telefoon/ ipad zitten, in gezelschap van anderen nota bene. Niets sociaals aan het onderhouden van contacten met vrienden, familie en vage kennissen vanachter een beeldscherm; ze kunnen niet eens je stem horen.

Niet sociaal, maar wel makkelijk. Bovendien is de term sociaal overgewaardeerd. Dat er geen fysiek element aan contacten onderhouden is verbonden, wil nog niet zeggen dat er geen communicatie mogelijk is. Maar communicatie zonder het fysieke element is moeilijk. Het contact is directer zonder lichaamstaal om woorden kracht bij te zetten of juist af te zwakken. Humor, interesse, sarcasme – zodra er alleen nog woorden gemoeid zijn bij communicatie, is het zaak om rekening te houden met de verschillende mogelijkheden van interpretatie. Zie daar de tegenstrijdigheid van social media: makkelijker. En daarom des te moeilijker.

Voor iemand zoals ik die woont op internet – Twitter om precies te zijn – contacten onderhoudt via Facebook en werk aanneemt en afhandelt via de mobiele telefoon, zijn social media the next best thing since sliced bread. Voor iemand zoals ik die eigenlijk zwaar contactgestoord en mensenschuw is, vormen social media de oplossing om de schijn op te houden dat ik normaal ben. Ik babbel, maak grapjes, communiceer en leg mijn ei online. Pure armoe natuurlijk – vroeger had ik nog een social life dat ik met mijn gebabbel lastig viel – maar dit werkt beter. Voor iedereen. Wat mij opvalt is dat ik niet de enige blijk te zijn die mensenschuw en contactgestoord is. Social media worden overspoelt met figuren die niet in de kroeg, restaurant, golfbaan of het theater afspreken.

Tegelijkertijd kom ik nog regelmatig – misschien zelfs teveel naar mijn zin – in het openbaar. Maar social media maken mijn social life contacten efficiënter. De mensen die ik nog IRL wil zien – moet zien – selecteren zich uit. En hoe langer ik op social media zit, hoe meer ik besef dat contactgestoord en mensenschuw de norm blijkt te zijn. Volksstammen blijken voetbalhooligans die zich IRL conformeren aan sociaal wenselijk gedrag. Op social media gaan de hooligans los. Op Facebook worden niets verhullende foto’s gepost, op Twitter worden onbeschofte teksten geuit en via LinkedIN willen gekkies die je al twintig jaar niet gesproken hebt (best case scenario he, veelal zijn het vooral mensen die je niet kent) je opeens kennen. Social media zijn totale armoe én verrijking tegelijkertijd.

De enige uitdaging is het combineren van de totale tegenstrijdigheid van armoe en verrijking, van makkelijke en moeilijke communicatie kunt combineren. Als je dat lukt, blijken social media complementair aan social life. Ik schaam me niet meer voor mijn a-sociale, contactgestoorde en mensenschuwe kant; ik blijk niet de enige. En tegelijkertijd blijk ik socialer dan ik ooit had gedacht.

 

Ebru Umar (@UmarEbru)

Ebru Umar schrijft columns voor Metro en Men’s Health en interviews voor Libelle.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *