Home » » Blog » Gastblog 4 René Hendriks: Leer van je kind!

Gastblog 4 René Hendriks: Leer van je kind!

Geplaatst in: Blog 2

Gastblog van René Hendriks, cross channel specialist bij Kega, over de levenslessen die we van onze kinderen kunnen leren.


René Hendriks - Cross channel Retail Specialist
René Hendriks – Cross channel Retail Specialist

Recent las ik het artikel ‘Regrets of the Dying’ dat geschreven was door een Amerikaanse zuster die terminale patiënten naar hun einde begeleidde. Deze zuster had jarenlang aan al haar patiënten gevraagd waar zij achteraf spijt van hadden. Ze kwam tot de volgende Top 5:

1. Ik had graag een leven geleefd wat dichter bij mezelf ligt en niet eentje waarbij ik te vaak heb willen voldoen aan de verwachtingen van anderen;

2. Ik had liever minder hard gewerkt en meer tijd besteed aan die dingen die het leven voor mij echt de moeite waard maken;

3. Ik had graag mijn gevoelens vaker meer oprecht willen uiten op die momenten die zich hiervoor leenden, maar was te angstig voor de gevolgen die dit mogelijk zouden hebben;

4. Ik was graag meer / beter in contact gebleven met echte goede vrienden die ik gedurende mijn leven uit het oog verloren ben en heb hier zelf jammer genoeg te weinig moeite voor gedaan;

5. Ik zou willen dat ik mezelf zou hebben toegestaan om meer gelukkig te zijn.

Ik las ze en liet ze op me inwerken. In gedachten gleed ik af naar de tijd waarin ik zelf kind was. Ik had een gelukkige jeugd. Was zeker in de eerste jaren van mijn leven niet bezig met het voldoen aan de verwachtingen van anderen. Zei gewoon wat ik dacht. Was vriendje met die kinderen die mij een goed gevoel gaven en genoot (zij het onbewust) volop van het leven.

Wijze levensles

Welke wijze levensles is hiervan te leren?

Wat mij betreft, zouden we veel vaker van onze kinderen moeten leren! De lessen die we op zeer jonge leeftijd al kennen, vergeten we immers blijkbaar! Zonde!

Is het niet zo dat je je als mens veel prettiger gaat voelen als je even gaat huppelen? ‘Van proberen, kun je leren’ is eveneens zo’n les die je in de rest van je leven te pas en te onpas goed kunt gebruiken. Net als ‘Met vallen en opstaan’. En zo kan ik nog wel even doorgaan.

Digitaal is het nieuwe normaal

Wat mij betreft, is deze les ook 1-op-1 toe te passen als het gaat over social media. Waarom leren wij niet van ons kind?
Zij zijn van de generatie: digitaal is het nieuwe normaal en wij ouders moeten continue bijschakelen! Zodra je signaleert dat jouw kind een verhoogde interesse in en rondom social media gaat tonen, ga je niet proberen om hem of haar wegwijs te maken in deze wereld, maar laat je jezelf opleiden door je kind. Zo kijk je continue mee, kun je onbewust sturen en word je zelf een stuk wijzer en aan de andere kant geef je jouw kind vertrouwen door jezelf kwetsbaar en open op te stellen! Probeer het eens en verras jezelf en jouw kind met een dergelijke opstelling.

Uiteraard ben ik erg benieuwd naar jullie bevindingen! Daarom ook een oproep om jullie ervaringen hiermee te delen. Immers dat is toch de kern waar het met Social Media allemaal om draait!

 

René Hendriks (@Syner3)

Dochters / Cross channel Retail Specialist / Kega / Emerce eRetail / KISS / Speakers Academy / Noordwijk / Voetbal / Spiritualiteit / Muziek / Film

2 Responses

 1. Jeroen de Boer
  | Beantwoorden

  Leuk stuk René!!

  Kortgeleden hoorde ik deze stelling over het al dan niet online gaan en het gevoel dat mensen hebben over online presence:

  ‘The loss of control you fear is already in the past’

  Misschien moeten we als “ouderen” hier iets meer bij stil staan. Kinderen hebben nog geen “angsten” die hen er van weerhouden dingen uit te proberen.

  De angst dat we de boel online niet in de hand kunnen houden (bekendheid van gegevens, etc.) is toch al te laat. Er is online meer bekend dan je weet. Houdt dat in het achterhoofd, maar ga vooral doen, proberen en leren. En vergeet die “angst”.

  • Rene Hendriks
   | Beantwoorden

   Mooi gesproken Jeroen! Kan me hier volledig in vinden!! Wees niet bang voor je angst en wees zeker over je onzekerheid 🙂

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *