Home » » Blog » Gastblog 2 Roos van Vugt: Confronterend maar wijzer…

Gastblog 2 Roos van Vugt: Confronterend maar wijzer…

Geplaatst in: Blog 0

Onze tweede gastblogger is Roos van Vugt, Manager Social Media bij Deloitte. Zij blogt over haar ervaring met de Social Media Bootcamp.

Roos van Vugt – Social Media Manager

Roos van Vugt
Roos van Vugt – Social Media Manager

Alweer even geleden was ik voor SocialMediaWijs vrijwilliger. Vanuit Deloitte steunen wij goede doelen en besteden we (minimaal) een dag per jaar onze uren aan een goed doel. ImpactDay noemen we dit. In dit geval steunde ik het project om kinderen voorlichting te geven over en op socialmedia verder te helpen. Op een basisschool in Amsterdam-Noord gaven we de kinderen voorlichting en trainden we de kinderen op en via socialmedia.

Beter dan een guru

Ieder kind, gewapend met een iPad, had er zin in, de stemming in de klas zat er direct in toen SocialMediaWijs en ik – als ‘Juf Roos’ – werden voorgesteld. De organisatie van SocialMediaWijs pakte het praktisch en stapsgewijs aan: het social jargon werd zoveel mogelijk verlaten en van Twitter, YouTube, Facebook tot Google search werd alles besproken.

Veel kinderen hadden al een account en hoefden we niet veel te vertellen over wat socialmedia nu precies inhoudt. Eigenwijs als ze zijn konden zij het ook prima uitleggen en soms nog op een betere manier dan menig socialmedia ‘guru’…

Benauwd

Social Media Bootcamp - Social Media WijsAl browsend op YouTube en andere socials, gingen we op het einde aan de slag met Twitter. Sommige kinderen maakten een account aan en gingen hun klasgenootjes en vriendjes zoeken. Maar toen kreeg ik het benauwd: een aantal kinderen ontvingen een bericht met “Zit jij ook ’s ochtends aan jezelf als je voor de spiegel staat?”. Sommige kinderen keken beduusd naar het scherm, anderen proesten het uit en een paar keken vragend naar mij. Een pedofiel.. en nu??

Maar we hadden wel direct een concreet voorbeeld van hoe hiermee om te gaan. Door het direct in dat groepje te bespreken en ze zelf te laten bedenken hoe hiermee om te gaan, maak je de kinderen pas echt socialmedia wijs. Die hulp bij kinderen is hard nodig, thuis en op school. Ook leerkrachten moeten weten wat er speelt en hoe ze kinderen verder kunnen helpen. Samen moeten ze kijken naar de (on)mogelijkheden en iedere school zou wat mij betreft hier tijd aan moeten besteden.

 

Roos van Vugt (@RoosVanVugt)

Roos van Vugt (1973) nu nog Manager Social Media bij Deloitte, is per september werkzaam bij Social Embassy. Roos heeft meer dan 15 jaar ervaring in het (arbeidsmarkt)communicatievak waarvan de afgelopen zes jaar met focus op online-/socialmedia.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *