Kinderen hebben tegenwoordig altijd en overal toegang tot Internet en sociale media. Deze digitale wereld maakt een groot deel uit van hun leven. Net als in ‘real life’ moeten kinderen begeleid worden in deze digitale wereld. Kortom, ze hebben een digitale opvoeding nodig. Maar wie gaat deze handschoen nu eigenlijk oppakken?
Digitale opvoeding
Over het algemeen geldt dat de opvoeding van kinderen wordt verdeeld tussen ouders/verzorgers en school. En hoewel er de laatste tijd wat gemor komt vanuit scholen dat een steeds groter deel van de opvoeding bij de school komt te liggen, wordt het nog steeds als een gedeelde verantwoordelijkheid gezien. Maar deze opvoeding gaat voornamelijk nog over ‘in real life’ aangelegenheden, hoe zit het met het voorbereiden van onze kinderen op de digitale samenleving?
Om deze vraag goed te beantwoorden, moet we eerst duidelijk hebben wat opvoeden nou eigenlijk inhoudt. Wikipedia leert dat opvoeden in enge zin gaat over het het proces waarin een persoon – meestal een kind – wordt gevormd naar de normen en waarden van diens opvoeder(s). In bredere zin gaat opvoeding echter ook over het leren te leven als mens in deze maatschappij. En onze maatschappij is nu eenmaal in steeds grotere mate digitaal.
Onbekend maakt onbemind
Op het gebied van digitale opvoeding – en in het bijzonder social media opvoeding – lijkt er iets vreemds aan de hand te zijn. Animo om aandacht te besteden aan digitale opvoeding in enge zin -de normen en waarden- is nog wel aanwezig bij ouders en scholen. De ouderavonden en leerkrachten workshops over cyberpesten zijn bijvoorbeeld zeer populair. Daar is op zich natuurlijk niets op tegen, maar naar mijn smaak is deze insteek letterlijk en figuurlijk te eng. Ik mis de bredere blik om kinderen alle facetten te leren om te leven als mens in de digitale kant van de maatschappij. Dit betekent dat er ook aandacht besteed moet worden aan het leren met, en communiceren en profileren op sociale media. Ten aanzien van deze positieve kanten van sociale media lijken we helaas in een impasse te zitten.
Weinig urgentie
Doorbraak
Om uit deze impasse te komen moeten er mijns inziens nu twee dingen gebeuren:
1. Scholen en ouders moeten zich meer verdiepen in sociale media
Het beste advies om je te verdiepen in social media is: Ga het zelf beleven, ‘learning by doing’ is hier cruciaal!
Maak om te beginnen een account aan op die sociale netwerken waarop jouw kinderen actief zijn en beleef zelf wat daar gebeurt. Maar kijk ook eens verder dan sociale netwerken en bestudeer andere sociale media sites zoals wiki’s, blogs en YouTube.
Ben je leerkracht? Denk dan na hoe je deze sociale media kan inzetten in je lessen. Ga vooral het wiel niet opnieuw uitvinden en bekijk de blogs, video’s en yurls pagina’s die pionierende collega leerkrachten al hebben gemaakt. Zie hiervoor een niet uitputtende lijst met praktische links onder dit blog.
2. Scholen moeten handschoen van sociale media opvoeding in bredere zin oppakken
Uit onderzoek van Dialogic in november 2011 blijkt dat 70% van de ouders vindt dat zij primair verantwoordelijk zijn voor
Tijd voor actie dus voor zowel de ouders als de school. De ouders als opvoeder, de school als kennisdrager. Laten we samen deze social media impasse doorbreken, doe je mee?
Linda Vonhof, Partner Social Media Wijs
Links:
Raad het getekende spreekwoord (Twitter)
Een sprookje schrijven met Google Docs
Manssen.nl – Gebruik jij een wiki in je groep?
Blog Tessa van Zadelhof: Leren lezen via Twitter
Yurls Linda Humme: heel veel lesideeën
Dit blog is in februari 2012 al gepubliceerd en wordt in het kader van de Week van de Mediawijsheid nogmaals onder de aandacht gebracht.
Geef een antwoord