Home » » Blog » Vine toepassen in het onderwijs?

Vine toepassen in het onderwijs?

Geplaatst in: Blog 1

Vine logoVine, de recent gelanceerde video app van Twitter, was al snel ‘trending’ en is goed ontvangen. Welke mogelijkheden biedt Vine in het onderwijs?

Wat is Vine?

Vine is een video app waarmee je korte filmpjes maakt van maximaal 6 seconden. Een filmpje neem je simpelweg op door met je vinger op het touch screen van je smartphone / tablet te tappen. Als je filmpje klaar is deel je deze eenvoudig op Vine en, als je dat wilt, op Twitter en Facebook.
Het leuke is dat je filmpje niet in 1 shot opgenomen hoeft te worden, want als je je vinger van het scherm haalt, stopt de opname. En de opname gaat verder als je weer tapt. Zo maak je eenvoudig een stop motion video, zoals deze: hand.

Waarom Vine gebruiken in het onderwijs?

Vine biedt naar mijn idee net als Twitter mogelijkheden voor het onderwijs. Waarom?
1. Het sluit aan bij de digitale belevingswereld van kinderen en jongeren;
2. Veel jongeren hebben een device waarmee ze Vine kunnen gebruiken;
3. Vine is eenvoudig in gebruik;
4. En het prikkelt de creativiteit.

Lesideeën met Vine

1. Mini sfeer impressie
Laat leerlingen individueel of in groepjes een 6 seconden sfeer impressie maken van een activiteit, bijvoorbeeld een kerstmarkt of een schaatsuitje.

Vierluik van Social Media met Vine - Social Media Wijs
Klik om Vine video te bekijken

2. Stop-motion
Creatieve leerlingen kunnen met Vine een korte stop-motion filmpje maken. Een uitleg over het maken van een stop-motion filmpje vond ik op de site van Common Craft, experts van de stop-motion uitlegvideo.
Hier mijn eigen gemaakt stop-motion filmpje van het Social Media Wijs ‘Vierluik van Social Media’.

3. Flip je klas
Bij Flipping the classroom biedt de docent uitlegvideo’s aan aan de leerlingen die zij thuis kunnen bekijken om ze vervolgens in de klas te bespreken. Vine video’s kan je gebruiken als teaser voor de komende les, maar als ultrakorte samenvatting van de vorige kan natuurlijk ook.

4. Six second resumé
Door bijna-schoolverlaters hun kwaliteiten in 6 seconden in beeld te laten brengen, krijgen zij een goed beeld van zichzelf. En als ze tevreden zijn kunnen ze dit 6 second resumé gebruiken als aanvulling op hun LinkedIn profiel.

Dit zijn enkele ideeën voor het gebruik in het onderwijs. Om een beeld te krijgen van wat anderen doen met Vine bezoek je de site Vinepeek.com waar nieuwe Vine filmpjes van over de wereld continu getoond worden.

Ook Wilfred Rubens schreef in zijn blog al over Vine en ik sluit me bij hem aan:

“Ik ben erg benieuwd of Vine een duurzame hit wordt of toch een hype blijkt te zijn. En of lerenden en docenten in staat zijn nog andere creatieve toepassingen van Vine voor leren te bedenken.”

Hoe ga jij Vine inzetten in het onderwijs? Ik ben zeer benieuwd naar jouw lesideeën. Deel je ze hier?

 

Thijs van de Reep | Partner Social Media Wijs

  1. Katja
    | Beantwoorden

    Helaas alleen voor iPhone, dus zeker niet alle leerlingen hebben een device geschikt voor Vine. Jammer, want inderdaad erg gaaf en biedt veel creatieve mogelijkheden. Hopelijk ook snel voor Android beschikbaar!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *