Home » » Blog » Lesidee: Let the Twittergames begin!

Lesidee: Let the Twittergames begin!

Geplaatst in: Blog 0

Koen Steeman is leerkracht groep 7 op basisschool ‘t Startblok in Cuijk. Koen experimenteert in en met zijn klas met de mogelijkheden van sociale media en deelt zijn ervaringen en lesideeën mede via Social Media Wijs. In zijn eerste gastblog gaat Koen in op zijn lesidee ‘de Twitterquiz’.


Lesidee Social Media Game - quiz

“Ik ben nu al zo’n anderhalf jaar bezig om Twitter in de klas te gebruiken. In eerste instantie was het de bedoeling om Twitter te gebruiken als communicatie middel naar ouders toe, maar al snel ontdekte ik samen met de leerlingen dat er veel meer mogelijk was.

Eén van mijn meest recente ontdekkingen is de Twitterquiz. Sociale wereldoriëntatiemethodes staan vaak vol informatie en de thema’s zijn best interessant. Het enige probleem is dat de informatie plat is (het staat op papier, met hooguit een filmpje erbij). Zo waren wij in de klas bezig met het thema ‘gezond’ van de Grote Reis. Omdat ik de koppeling met de digitale leefomgeving met de leerlingen miste heb ik een Twitterquiz over dit onderwerp ontworpen.

Lesidee: De Twitterquiz

De leerlingen mochten tablets & telefoons meenemen en ik regelde laptopjes voor de leerlingen die dit niet hadden. De kinderen werden in groepjes ingedeeld en ze kregen vragen via de klassentwitter (@Startblokgroep7). Natuurlijk waren het wel vragen waarbij de 21st century skills van de leerlingen op de proef werden gesteld, bijvoorbeeld:

  • Lesidee Social Media Game - brownieHoeveel kcal (energie) zit er in één stuk Brownie? tip: voedingscentrum.nl
  • Noem een naam van een medicijn tegen astma & reply met een link waar ik het meteen kan kopen.
  • Welke twee ingrediënten van energydrink zijn volgens het filmpje slecht voor kinderen?
    //www.youtube.com/watch?v=CuqyJYL7KGI …
  • Je bent hier (//goo.gl/maps/FJVQX ) op vakantie. Hoe zeg je ‘ziekenhuis’ in de taal die zij spreken?
  • Reply met een foto waarop jullie doen alsof je superziek bent!

Iedereen was dolenthousiast en betrokken aan het werk. De leerlingen waren gemotiveerd want hoe vaak mag je nu je telefoon in de klas gebruiken? Daarnaast waren ze bezig met het werken aan de 21st century skills (Waar vind ik informatie op internet? Wat is replyen? Is deze informatie betrouwbaar?) en tenslotte konden ze ook nog eens van elkaar in en buiten het groepje leren door goed te kijken op de klassentwitter.

Kennisnet over de Twitterquiz

Ik kan jullie proberen te overtuigen hoe betrokken de leerlingen waren, maar je kunt het het beste gewoon zelf bekijken. Kennisnet had namelijk ook mijn Twitterquiz ontdekt en kwam in de klas filmen. Als trotse meester laat ik jullie graag het resultaat zien. Laat je inspireren en deel het met anderen!”

Koen Steeman (@KoenSteeman)

Koen Steeman (1986) werkt sinds vijf jaar op basisschool ‘t Startblok in Cuijk en is dit jaar begonnen aan de masterstudie Pedagogiek. Hij heeft een passie om onderwijs te verbeteren. Kernwoorden zijn voor hem digitale innovaties en een goede relatie met leerlingen.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *