Home » » Blog » Sociale Media: Lust of Last?

Sociale Media: Lust of Last?

Geplaatst in: Blog 0

logo Onderwijsweek

Aanstaande woensdag vindt, als onderdeel van de Nationale Onderwijsweek, het Nationale Onderwijsdebat plaats. Het thema van het debat is ‘Digitale Media: een lust of een last?’ en Social Media Wijs is de hoofdsponsor.

Naast onder meer Tweede Kamerleden Harm Beertema (PVV) en Michel Rog (CDA) en Remco Pijpers van Mijn Kind Online schuift Thijs van de Reep van Social Media Wijs aan om deel te nemen aan het debat. In dit blog geeft hij alvast de visie van Social Media Wijs weer op dit thema.

Natuurlijk ligt bij dit thema de waarheid in het midden: ook wij zijn van mening dat sociale media zowel een lust als een last zijn. Dat is een inkopper. Waar de balans naar uitslaat is des te interessanter. Momenteel is dit nog sterk afhankelijk van wie je het vraagt. Kinderen zien digitale media over het algemeen als lust, ouders en scholen veel vaker als last.

Onze oproep is om in de opvoeding en opleiding van kinderen juist de lusten van sociale media als uitgangspunt te nemen. Sociale media bieden ongelofelijk veel kansen om te leren, communiceren en profileren. En juist de ouders en scholen moeten kinderen leren hoe zij deze media in hun voordeel kunnen inzetten. Een veel gehoorde kreet die wij van harte onderschrijven in deze: ‘Bereid kinderen voor op hun toekomst, niet op ons verleden’.

Sociale media op school: moet dat?

Sociale Media zijn niet meer weg te denken uit de samenleving. Kinderen die zelf bloggen, Minecraft spelen en communiceren via Hyves, What’sApp en Twitter, maar ook steeds meer via Instagram, KiK en Snapchat. Ouders onderhouden familiecontacten via Facebook, zoeken werk via LinkedIn en houden hun kinderen zoet met YouTube filmpjes.

Het is dan ook niet verwonderlijk dat scholen steeds meer de invloed van sociale media in het onderwijs beginnen te voelen. Dit leidt ook tot vragen hoe zij hiermee het beste om kunnen gaan.  Tijdens onze leerkrachten trainingen tonen wij een groot scala aan sociale media die ter ondersteuning van de les kunnen worden ingezet. Dit zijn, naast de voor de hand liggende media als Twitter en Facebook, onder andere ook TodaysMeet, Weebly en TedEd Flip. Juist het verbreden van de blik en het tonen van de mogelijkheden leidt bij leerkrachten tot een herziening van hun mening over sociale media. Een leerkracht verwoordde zijn ervaring als volgt in de evaluatie van de training:

“Van volledige tegenstander naar een voorzichtige voorstander”.

En deze verandering in de houding ten opzichte van sociale media is broodnodig. Sociale media vormen immers een onlosmakelijk onderdeel van de huidige maatschappij. Het is mede de taak van de school om kinderen en jongeren op deze maatschappij te voorbereiden. Dus het antwoord op de vraag: “Sociale media op school, moet dat?” is volmondig: Ja, dat moet!

Deze overtuiging verplicht ons natuurlijk ook om antwoord te geven op de vervolgvraag: “Hoe moet dat dan?”.

Positieve & structurele invulling

Leerlingen met Social Media Wijsneus oorkondeHelaas ervaart het gros van de scholen en leerkrachten sociale media nog steeds met name als last. Het gebruik van smartphones in de klas verstoort de les, cyberpesten vloeit eenvoudig van buiten de schoolomgeving het klaslokaal binnen en leerkrachten hebben het gevoel hun leerlingen niet bij te kunnen benen. En de leerlingen? In onze ervaring zijn zij positief verrast en geprikkeld als zij sociale media mogen inzetten, ook als dit een leerdoel dient.

Gelukkig zien wij sinds enige tijd steeds meer scholen (en bovenschoolse stichtingen) die op een structurele en positieve manier invulling willen geven aan sociale media op hun school. De vraag is niet meer “Moeten we iets met sociale media?“, maar “Hoe gaan we sociale media een plek in onze onderwijspraktijk geven?“.

Social Media Wijs biedt deze scholen een totaalaanpak voor de structurele inbedding van sociale media. Bij deze aanpak is er aandacht voor zowel leerkrachten, schoolmanagement, ouders als natuurlijk de leerling. Uniek in deze aanpak zijn kant en klare lespakketten voor leerlingen, welke verzorgd kunnen worden door de eigen leerkrachten. Op deze manier is de kennis van sociale media ingebed in de eigen school.

Wat ons betreft is de vraag of sociale media een lust of een last zijn voor het onderwijs een onzinnige vraag. Sociale media zijn namelijk ‘here to stay’. De vraag die er echt toe doet is: “Hoe kan de school de voordelen en positieve kanten van sociale media op een verstandige en zinvolle manier benutten?”.

En moet dat? Wat vind jij?

Thijs van de Reep – Social Media Wijs

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *