Home » » Blog » Tip 1: Maak duidelijke afspraken

Tip 1: Maak duidelijke afspraken

Geplaatst in: Blog 0

Vorige week schreef ik het blog ‘Ouders: volgt u het nog’ als aftrap voor een serie blogs met tips over digitale mediaopvoeding voor ouders. In dit eerste blog trapte ik af met de oproep aan ouders om een open en positieve houding aan te nemen ten aanzien van internet en sociale media. Samengevat: ‘kijk mee, vraag door, doe mee en geniet er samen van’.

Uiteraard komt er meer kijken bij de digitale mediaopvoeding dan dat. In dit blog de eerste tip.

Maak duidelijke afspraken over het gebruik van internet

De meeste ouders denken hierbij meteen aan afspraken over de hoeveelheid beeldschermtijd. En dat is logisch, want het is belangrijk om kinderen grenzen te geven in hun mediagebruik. Zoals verwoord op de website van opvoeden.nl: “Hoe jonger kinderen leren dat de toegang en de tijdsbesteding aan regels gebonden zijn, hoe beter. Ze kunnen zich dat ook beter beheersen in de puberteit.”

Maar vergeet ook niet om afspraken te maken over online omgangsvormen en online privacy.

Beeldschermtijd

Maak duidelijke afspraken over beeldschermtijdHelaas… Er bestaan eigenlijk geen wetenschappelijk onderbouwde regels voor beeldschermgebruik. De overheid en andere instituten op het gebied van jeugd en opvoeding wagen zich hier niet aan. Dat is ook niet zo gek omdat de online wereld zo ontzettend snel gaat, de inzichten veranderen continu. Voor- en tegenstanders bloggen er fervent op los.

Op de website van Ouders Online wordt wel een indicatie gegeven van een verantwoorde tijdsbesteding op beeldschermen (even naar einde artikel scrollen).

Maar wat is beeldschermtijd eigenlijk? Dat de computer, tablet en computer hierbij hoort, snapt iedereen. Maar hoort het schermpje van de mobiele telefoon hier ook bij? En de iPod en de Kiddizoom? Dan tikt de tijd bij kinderen met een mobieltje hard door, nog even los van het feit dat je hier als ouder vaak geen zicht op hebt. Het is immers een mobieltje en dit apparaatje gaat met je kind mee in de broekzak.

En wat te denken van beeldschermgebruik op school? Als kinderen naar een filmpje of les op een digibord kijken of een opdracht doen op de computer, telt dat dan ook mee? Om nog maar te zwijgen over kinderen die de hele dag met een tablet of laptop werken (op school en met huiswerk maken) omdat dit de filosofie van de school is.

Maar ja, dat is educatief gebruik… Dat is wat anders dan spelletjes spelen, filmpjes kijken en chatten, toch? Zo voelt het wel….

Advies: Het komt er uiteindelijk op neer dat afspraken over tijdsbesteding op beeldschermen op gevoel zal moeten gaan. Wat werkt goed voor jouw kind en past bij jouw gezin?

Wat post je wel en wat post je niet?

In tegensTegeltjes wijsheid 'Foto's delen' - Social Media Wijstelling tot traditionele media, zoals de radio en de krant, is er geen professionele redactie op sociale media. Niemand controleert of het wel een goed idee is dat jouw bericht wordt geplaatst. Maak je kind ervan bewust dat hij/zij dus zijn eigen redactie moet voeren. En dat het bereik van het bericht vele malen groter kan zijn dan je vooraf denkt. Ook als je maar 20 volgers hebt. Even nadenken dus voordat je op de button ‘delen, plaatsen of tweet’ drukt.

Advies: Hanteer de simpele stelregel dat als je niet wilt dat je oma het bericht of foto ziet, plaats het dan niet.

Online privacy

En last but not least: loop samen met je kind de privacy instellingen na. Ik bespreek hier de instellingen op de meest populaire sociale media onder kinderen en jongeren op dit moment: Facebook, Instagram, Snapchat en Twitter.

Op Facebook (sinds kort) en Snapchat is de standaardinstelling dat berichten alleen met ‘Vrienden’ worden gedeeld. Deze vrienden moet je met een handeling toelaten op je account. Op Twitter en Instagram daarentegen, is het standaard dat ‘Iedereen’ jouw account kan volgen. Overleg met je kind of het wenselijk dat iedereen kan meekijken op je account of dat je dit wilt beperken. Als je het Twitter en Instagram account afschermt, dan moeten belangstellenden eerst een verzoek indienen dat je moet goedkeuren.

Er zijn nog een paar instellingen op Facebook die ik in het bijzonder even wil noemen:

Privacy settings FacebookWie kan je kind benaderen?

Je kan instellen wie vriendschapsverzoeken kan versturen (iedereen of ‘vrienden van vrienden’) en wie privéberichten kan sturen. Bij de basisfiltering kan iedereen een privébericht sturen, bij strikte filtering alleen vrienden.

 

 

 

Advies: Zet deze instellingen zo beperkt mogelijk.

 

Taggen in Facebook– Taggen

Als jouw naam in een bericht van iemand anders wordt genoemd of als wordt aangegeven dat jij op een foto staat, dan ben jij ‘getagd’. De standaardinstelling van Facebook is dat dit bericht of deze foto ook automatisch op jouw profiel (en tijdlijn) wordt geplaatst. Dit kan niet altijd wenselijk zijn. Bij de privacy instelling ‘tijdlijncontrole’ kan je instellen dat je de berichten waarin je bent getagd handmatig eerst wilt goedkeuren voordat ze op je tijdlijn worden geplaatst.

Advies: Schakel de mogelijkheid in om berichten en foto’s waar je kind in is getagd, eerst goed te keuren.

Lees meer informatie over de privacy instellingen van Facebook, Instagram, Snapchat en Twitter.

Houd de vinger aan de pols

Beschouw de gemaakte afspraken niet als een statisch gegeven. Bekijk en bespreek deze afspraken regelmatig en kijk of ze nog actueel zijn. Niet alleen de instellingen van sociale media veranderen voortdurend, maar je kind natuurlijk ook.

Heb jij duidelijke afspraken gemaakt met je kinderen? Welke zijn dat dan? Heb jij nog aanvullende tips? Laat het weten!

LINDA VONHOF | PARTNER SOCIAL MEDIA WIJS

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *