Home » » Blog » Tip 3: Kinderen en gaming, hoe houd je het leuk?

Tip 3: Kinderen en gaming, hoe houd je het leuk?

Geplaatst in: Blog 0

Menig ouder zal het fijner vinden wanneer hun kind twee uur per dag een boek leest, dan dat hun kind deze tijd zit te gamen. Zelf maakte ik mij ook regelmatig schuldig aan dit waarde oordeel over boeken en games. Natuurlijk maak ik afspraken over hoe lang er games gespeeld mogen worden per dag (niet over hoe lang ze mogen lezen trouwens…), maar ik besef wel dat gaming ook heel waardevol is voor de ontspanning en ontwikkeling van mijn kinderen. En dan heb ik over de ‘gewone’ games die ter ontspanning dienen, maar wat te denken van de vele games met een educatief karakter!

Relax!

Kinderen en gaming - Social Media WijsAls ik het onderwerp ‘Kinderen en gaming’ aansnijdt tijdens een ouderavond, laat ik altijd eerst het filmpje ‘If books came after games’ zien. De boodschap van dit filmpje gaat over hoe ouders zouden reageren als er na een lange traditie van gaming ineens boeken werden uitgevonden en kinderen urenlang boeken wilden lezen? De artikelen in de krant zouden niet mals zijn, bijvoorbeeld dat kinderen zichzelf isoleren met het lezen van boeken en dat boeken de hersenen te weinig stimuleren. In tegenstelling tot games waarin kinderen samenwerken en zelf werelden creëren.

Zo kan je het dus ook bekijken!

Maar ondanks het feit dat we best wat relaxter naar gaming mogen kijken, geldt ook hier weer dat je op een aantal dingen moet letten. Ouders zijn vaak bang dat gaming verslavend is en dat kinderen er gewelddadig van worden. Maar is dat wel zo? Angst is een slechte raadgever weten we. Met onderstaande kennis en tips is en blijft het gamen leuk voor ouders en kinderen.

Verslavend?

Hoewel gameverslaving onder kinderen de afgelopen jaren is gegroeid, gaat het om slechts 1,5% van jongeren tussen de 13 en 16 jaar (bron: NOS). Vaak wordt het enthousiasme van kinderen als het gaat om games bestempeld als verslaving.

angry bird levelVergeet niet dat gamebouwers de games zo inrichten dat het lastig om te stoppen. Je moet steeds nieuwe levels behalen en als je voortijdig moet stoppen, ben je vaak je vorderingen weer kwijt. Waarschuw kinderen vijf minuten voordat ze moeten stoppen met het spel, zodat ze het spel rustig kunnen afmaken.

Ook al komt het niet vaak voor, blijft het natuurlijk belangrijk de signalen van gameverslaving in de gaten te houden. Op gameadviesopmaat.nl kunnen kinderen tot 18 jaar een test doen of gamen voor hen een leuke hobby is of een verslaving.

Gewelddadig?

In sommige onderzoeken over ‘kinderen en gaming’ wordt een verband gelegd tussen gewelddadige games (danwel het competitieve element hiervan) en het gedrag van sommige kinderen na het spelen van deze games. Maar er zijn ook onderzoeken waaruit dit verband niet blijkt. Let dus zelf goed op het effect dat games hebben op jouw kind. Houd ook in de gaten of het spel dat je kind wil spelen, past bij zijn of haar leeftijd, ontwikkeling en karakter.PEGI advies games

Veel games hebben een PEGI aanduiding op de verpakking die ouders een indicatie geeft of een game geschikt is voor de leeftijd van een kind. Naast een leeftijdsadvies, wordt ook o.a. vermeld of er in de games geweld, grof taalgebruik of seksuele beelden voorkomt.

Waar games geld aan verdienen

Games kunnen op verschillende manier geld verdienen. Het is verstandig om dit met je kind te bespreken. Zo kennen veel spellen het ‘freemium’ model. Freemium is een samentrekking van de woorden free en premium. De basis van het spel is gratis, maar zodra je naar hogere levels wilt of meer features wilt gebruiken dan moet er betaald worden.

Hiernaast worden games gebruikt om reclame te maken. Dat kan zijn dat er tussen levels door een advertentie wordt getoond of, bij in-game advertising, dat in de game reclame-uitingen worden getoond.

Let op ‘in-app’ aankopen

Tot slot is het goed om te weten dat het bij gaming apps mogelijk is om virtuele goederen te kopen. In-app aankopen heet dat. Dan heb ik het niet over virtueel geld waarmee je aankopen kan doen in de game, maar aankopen met echt geld (via de creditcard die is gekoppeld aan je Google Play of Appstore account of via het beltegoed).

Kinderen en gaming - in app aankopenOver het algemeen wordt bij in-app aankopen gevraagd om het wachtwoord van het account op te geven. Aandachtspunt hierbij is dat als het wachtwoord is ingegeven de standaard instelling van uw tablet of telefoon is dat de volgende 15 minuten dit wachtwoord niet nog eens nodig is. Op deze manier zijn heel wat ouders (en kinderen) tientallen tot honderden euro’s kwijtgeraakt aan smurfberries en virtuele meubeltjes.

Zet daarom op de Iphone, Ipad en/of Ipod de mogelijkheid tot in-app aankopen uit en breng de 15 minuten terug naar ‘meteen’. Bij Android-smartphones en Android-tablets kun je instellen om in-app aankopen te beveiligen met het wachtwoord van je Google-account. Helemaal uitschakelen van in-app aankopen kan op deze toestellen nog niet. Op de site van de Consumentbond staat beschreven hoe in-app aankopen geblokkeerd kunnen worden.

Meer over kinderen en gaming

Wil je meer informatie over kinderen en gaming, neem dan ook eens een kijkje op mediaopvoeding.nl en mediawijsheid.nl.

Happy gaming!

Linda Vonhof | Partner Social Media Wijs

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *