Home » » Blog » Tip 2: Voorkom vervelende online ervaringen van je kind

Tip 2: Voorkom vervelende online ervaringen van je kind

Geplaatst in: Blog 0

In mijn blogserie over digitale mediaopvoeding gaat het deze keer over de minder leuke kanten van het internet. De titel van dit blog is natuurlijk makkelijker gezegd dan gedaan. Je kan niet alles voorkomen, want je bent niet overal bij. Toch is het wel degelijk mogelijk om het aantal vervelende ervaringen dat je kind online heeft te verminderen. En vergeet niet om kinderen uit te leggen wat ze kunnen doen als er dan toch iets vervelends gebeurt.

Een op de vier jongeren maakt online iets vervelends mee

Vervelende online ervaringen onderzocht door Meldknop.nl

Ieder jaar doet Meldknop.nl onderzoek naar vervelende online ervaringen onder jongeren in de leeftijd 12-16 jaar. Van de ondervraagden heeft 14% aangegeven wel eens een vervelende ervaring te hebben gehad. Hiernaast geeft 29% aan dat zij iemand kennen die wat vervelends heeft meegemaakt online.

Vervolgens is, aan de hand van vier clusters van vervelende ervaringen die door Meldknop.nl worden gehanteerd, doorgevraagd naar de type ervaringen: pesten, lastigvallen, misbruik en seks. Ieder cluster bestaat weer uit verschillende soorten ervaringen.

In dit blog geef ik tips over de meest voorkomende vervelende online ervaringen en deel ik diverse websites waar je als ouders goede informatie kan krijgen of het gesprek met je kind op gang kunt brengen.

Online pesten

Het zal niemand verbazen dat online pesten het grootste probleem is onder jongeren. Hier gaat het met name om ruzie en roddelen (68%) en pesten via sociale media (61%).

Om pesten op internet te voorkomen kan je als ouder je kind de volgende adviezen geven:digitaal pesten

  • Gebruik een andere naam (‘nickname’);
  • Houd je wachtwoord geheim;
  • Denk goed na over wat je zelf online zet;
  • Log altijd uit na gebruik van sociale media.

Als je kind toch het mikpunt wordt van online pesterijen, adviseer dan het volgende:

  • Negeer vervelende berichten, reageer er niet op;
  • Weiger of blokkeer de pester als er nare berichten blijven komen;
  • Maak schermprintjes/foto’s van pesterijen, deze kunnen dienen als bewijsmateriaal;
  • Meld het pesten bij de beheerder van de site;
  • Praat erover!

Op de website www.digitaalpesten.nl staat veel informatie voor zowel kinderen, ouders (en scholen) of dit onderwerp. Uw kind kan op deze site ook anoniem chatten met medewerkers van de organisatie Pestweb.

Online pesten & de school

Elke leerling heeft recht op een sociaal veilig schoolklimaat. Hiertoe moeten scholen zich inspannen om pesten tegen te gaan waarbij onder meer een erkend anti-pest programma gebruikt moet gaan worden. Veel scholen hebben een anti-pest protocol. Vraagt u hier gerust eens naar.

Lastigvallen

In dit cluster staat ‘Benaderd door een onbekende’ met 84% bovenaan het lijstje. Nu is niet elke onbekende die uw kind benaderd ook meteen iemand met slechte bedoelingen. Kinderen en jongeren willen graag zoveel mogelijk online vrienden/volgers/speelmaatjes en nodigen elkaar uit alsof het een lieve lust is.

groomingMaar toch: er blijven altijd personen die wel van kwade wil zijn. En het is heel lastig om deze te herkennen. Zo speelde een collega eens een spelletje Wordfeud met een onbekende en werd gaande het spelletje met seksueel getinte vragen geconfronteerd via de chat.

Het herkennen van de bedoeling van een onbekende ‘vriend’ is voor volwassenen al lastig en dus zeker ook voor een kind. Je kan immers niet door het beeldscherm heen kijken.

Een goede website om hierover met je kind in gesprek te komen is www.kenjevrienden.nu. ‘Ken je vrienden’ is een game waarbij kinderen een aantal vriendschapsverzoeken krijgen gepresenteerd. De game is gemaakt door de politie en is gebaseerd op waar gebeurde verhalen. Via deze game leren kinderen dat ook pedofielen en loverboys actief zijn op internet.

Seks

Het meest voorkomende probleem in dit cluster is dat kinderen googelend (al dan niet per ongeluk) op seksafbeeldingen of -video’s stuiten (68%). bang kindOm dit te voorkomen kan je ‘Safe Search’ binnen Google gebruiken. Deze instelling zorgt ervoor dat seksueel expliciete resultaten (grotendeels) worden gefilterd uit de zoekresultaten.

Hiernaast is het belangrijk om af te spreken met je kinderen wat ze moeten doen al ze toch op seksueel materiaal stuiten: wegklikken en een volwassene erbij halen.

Het komt procentueel wellicht wat minder voor, maar op dit moment krijgen de onderwerpen ‘grooming’ (digitale kinderlokkers) en sexting (seksueel getinte berichten/foto’s/video’s verspreiden via chat) veel aandacht. Dit zijn dan ook zaken met een grote impact op de betrokkenen. Een site waar zowel kinderen als ouders meer informatie kunnen vinden over o.a. grooming en sexting is www.helpwanted.nl. Deze site richt zich op online seksueel misbruik van kinderen en jongeren.

Misbruik

facebook hackHet gaat hier om misbruik van je gegevens.  Een Facebook account die gehackt is en vreemde berichten deelt, gestolen meubeltjes in Habbo Hotel of het aanmaken van een nepprofiel met de foto van je kind. Het cluster Misbruik is een brede en iedereen kan hier naar mijn idee wel een voorbeeld uit noemen.

Het meest voorkomende probleem is het hacken van accounts (37%). Dit is te voorkomen door enerzijds je kind te leren om veilige wachtwoorden te gebruiken en anderzijds om de wachtwoorden geheim te houden. Niet delen met broers/zussen en BFF’s dus. Het zal niet de eerste keer zijn dat bij een (tijdelijke) ruzie misbruik wordt gemaakt van accounts.

Veilige wachtwoorden voldoen aan de volgende voorwaarden:

– minimaal 8 tekens

– gebruik een combinatie van hoofdletters, kleine letters, cijfers en leestekens

Wordt het wachtwoord hierdoor te moeilijk om te onthouden? Gebruik dan een wachtwoordzin. Bijvoorbeeld: ‘Ikheb3planten!’. Een leuke site om samen te controleren hoe sterk jullie wachtwoorden zijn is www.jewachtwoord.nl.

Tot slot

Na al deze nare dingen, zou je bijna denken dat het alleen maar kommer en kwel is op internet. Dat is natuurlijk niet zo. Maar als ouder moet je, naast je positieve houding, wel waakzaam zijn. Zelfs als je duidelijke afspraken hebt gemaakt. De laatste site die ik hierover wil aanraden,voor jezelf en zeker ook voor je kind, is www.meldknop.nl. Op deze site komt informatie en hulp over genoemde onderwerpen samen, waaronder een anonieme chatmogelijkheid voor kinderen.

Heb jij nog tips of nuttige websites? Laat het weten!

LINDA VONHOF | PARTNER SOCIAL MEDIA WIJS

 

(Bronvermelding: De getoonde cijfers zijn afkomstig uit onderzoek van Meldknop.nl, een initiatief van Digibewust.)

 

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *