Home » » Blog » Examens stampen? Verleden tijd!

Examens stampen? Verleden tijd!

Geplaatst in: Blog 2

Tenminste dat is de mening van professor Eric Mazur van de Harvard University in de Britse krant The Telegraph. Hij vindt dat studenten tijdens hun examens toegang tot kennis via Google moeten hebben en dat zij met hun klasgenoten moeten kunnen overleggen.

“Students are set up to fail at life”

Mazur: “Studenten worden in rijen opgesteld. Afgezonderd van elkaar en van alle informatiebronnen. Na hun examens zullen ze nooit meer in een dergelijke situatie terecht komen. Bij examens vinden we het gebruik van Google vals spelen, in ons werk helemaal niet. Dus laten we ook in examen situaties het echte leven wat meer nabootsen.”
Hij wordt gesteund door zijn collega Peter Kent, president van de Britse Association of School and College Leaders. Hij stelt dat er een weg is ingeslagen naar “more and more high-stakes examinations”.

 “Onderwijs niet puur bedoeld als voorbereiding op het leven”

Zo stelt Tim Oates, head of Research bij Cambridge ter verdediging van het huidige Britse examen systeem. Hij leidde het onderzoek naar het nationale curriculum en stelt dat examens van cruciaal belang zijn. Het debat over toetsen heeft door Mazur en Kent een nieuwe impuls gekregen. Schoolleiders claimden eerder al dat Britse studenten de meest geteste van Europa zijn.

Toekomst van onderwijs: #onderwijs2032

In het kader van het initiatief #onderwijs2032 roept staatssecretaris Sander Dekker iedereen op om ideeën te delen rondom de vraag “Wat moeten kinderen leren op school zodat ze klaar zijn voor hun toekomst?”. De discussie over toetsen sluit hier natuurlijk bij aan. Willen wij dat kinderen leren om kennis te stampen of leren hoe hoe zij kennis kunnen ontsluiten en toepassen?

Deel je mening

Hoe sta jij tegenover de discussie die in Engeland wordt gevoerd? En kunnen wij hiervan lessen meenemen, bijvoorbeeld bij het initiatief #onderwijs2032.
Laat je mening achter in een reactie onder dit blog.

THIJS VAN DE REEP | PARTNER SOCIAL MEDIA WIJS

2 Responses

 1. Marije hoek
  | Beantwoorden

  Dag Thijs, een hele interessante en relevante discussie die hier in Nederland ook al gestart is (inderdaad via #onderwijs2030)
  Ik zou deze discussie heel graag willen delen ( en starten) met mijn collega’s. Wij werken met een besloten community in Google +. Helaas zie ik deze ‘sharebutton’ er niet bij staan. Delen lukt zo ook wel, maar toch, misschien kun je hier nog iets mee. Zodat het nog makkelijker wordt om de discussie te starten 😉

  • Marije hoek
   | Beantwoorden

   Oh sorry, niet goed gekeken! Ik heb zojuist je blog gedeeld met mijn collega’s via Google +!
   Dankje voor je blog, mooie input voor een discussie!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *