Home » » Blog » Wake up: profielfoto’s zijn altijd openbaar!

Wake up: profielfoto’s zijn altijd openbaar!

Geplaatst in: Blog 0

Eerlijk is eerlijk: ik ben dol op Facebook. Ik volg graag wat mijn vrienden en familie meemaken en deel ook regelmatig wat gezellige kiekjes. Ik deel de meeste updates heel bewust alleen met mijn digitale vrienden: de standaard privacy instelling van mijn updates is ‘Alleen vrienden’. Alleen als ik wat interessants wil delen buiten mijn privésfeer, bijvoorbeeld over mediawijsheid of over mijn bedrijf, dan plaats ik die berichten openbaar. Hoe groter het bereik, hoe beter in dat geval.

Op deze manier blijft Facebook voor mij een leuke en veilige omgeving. Helaas wordt dit medium ook op minder leuke manieren gebruikt, bijvoorbeeld door het maken van nepprofielen. En, veelal onbewust, dragen we allemaal ons steentje bij aan het ontstaan van deze profielen.

Nepprofielen

groomingEen nepprofiel kan een profiel zijn van een bestaand persoon die door een andere persoon is gemaakt of het kan profiel zijn van een persoon die helemaal niet bestaat. Nepprofielen worden om meerdere redenen gemaakt. Meestal om iemand te pesten (bijvoorbeeld een haatprofiel) of iemand om de tuin te leiden. Met als vervelendste uitwas online kinderlokkerij, ook wel bekend als ‘grooming’.

Vorige week kwam het verhaal van Roel Stellinga in het nieuws: op een nepprofiel op Facebook werden zijn privéfoto’s gebruikt. Vervelend detail was dat dit profiel werd gebruikt om jonge meisjes te benaderen. Natuurlijk was Roel erg geschrokken toen hij hier achter kwam.

Afgelopen zomer kwam de verdwijning van zo’n jong meisje in het nieuws. De 13-jarige Lisa zou contact hebben gehad met een man van 41 jaar via een nepprofiel op Facebook, waarna zij enkele dagen onvindbaar was.

Dat deze voorbeelden van nepprofielen geen uitzondering zijn, zie je ook in de MTV-serie Catfish. Dit programma brengt stelletjes samen die elkaar alleen via het computerscherm kennen. Aan de lopende band komen voorbeelden langs van profielen op sociale media waarbij foto’s van anderen worden misbruikt. In de aflevering van gisteravond dacht de 22-jarige Andria al 10 jaar een relatie te hebben met ene David. Ze hadden met name online contact. David bleek, na enig onderzoek, een eenzame vrouw te zijn die een foto van een knappe jongen gebruikte op haar profielen. Een bittere pil voor Andria.

Profielfoto is altijd openbaar!

Wat mij in het bijzonder opvalt in het verhaal van Roel is dat wordt gesteld dat zijn privéfoto’s werden gebruikt. Word wakker mensen: als je je foto’s op internet niet afschermt dan kan iedereen ermee aan de haal. Natuurlijk heb je rechten op deze foto’s maar daar trekken weinig mensen zich in het digitale tijdperk wat van aan. En zolang je niet weet wie je foto gebruikt, kan je je ook lastig op dit recht beroepen.

wake up callWat mij zorgen baart is de reactie van Roel’s moeder: “Voor ons was het ook een wijze les. Wij hebben de sociale media-accounts van al onze gezinsleden meteen allemaal afgeschermd voor buitenstaanders.”

Daar is de kous helaas niet mee af. Goed natuurlijk dat de familie de accounts heeft afgeschermd. Dit is op de meeste sociale media vrij snel te doen. Bij Facebook is het sinds enige tijd zelfs de default instelling voor nieuwe gebruikers. Maar… nogmaals een wake-up call: je profielfoto op deze media blijft altijd openbaar. En, indien van toepassing, de omslagfoto ook. Deze zijn niet af te schermen voor buitenstaanders. Dat zal ook niet snel gaan gebeuren, want de profiel foto is belangrijk bij het vaststellen of de juiste persoon is gevonden alvorens het vriendschapsverzoek (of volgverzoek) wordt verstuurd.

Schrijnend voorbeeld waarbij de openbare profielfoto van een afgeschermd account werd misbruikt is het verhaal van Freek. De profielfoto van Freek op zijn afgeschermde Twitter account werd bewerkt en hier werden talloze nepprofielen en rare filmpjes mee gemaakt. Voor Freek zijn de consequenties van deze zogenoemde identiteitshack groot. Google linkt inmiddels Freeks echte naam aan dat van zijn ongewilde alter ego. Zijn ouders overwegen zelfs om zijn naam te veranderen.

Rustig verder slapen?

Hoe goed we onze privacy ook afschermen op sociale media, we zijn zo sterk als de zwakste schakel. En dat is de profielfoto. We zullen deze kwetsbaarheid van de profielfoto moeten accepteren zolang dit de spelregels van sociale media zijn. Het enige waarmee je jezelf helemaal afschermt tegen misbruik van je foto’s is het avatar Lindaplaatsen van een plaatje of andersoortige foto als profielfoto. Je kan bijvoorbeeld gratis een avatar maken. Dan kun je weer rustig verder slapen.

Hoewel? Natuurlijk voorkomt deze tactiek niet dat onze kinderen benaderd worden door een nepprofiel. Wapen jezelf en je kinderen ook hier tegen. Hier lees je tips en trucs om een nepprofiel te herkennen.

Hoe ga jij om met je foto’s online? Accepteer jij deze kwetsbaarheid? Waarom wel/waarom niet? Ik  hoor het graag!

Linda Vonhof | Partner Social Media Wijs

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *