Home » » Blog » Week tegen Pesten, daar ben je toch voor?

Week tegen Pesten, daar ben je toch voor?

Geplaatst in: Blog 0

Deze week, van 18 t/m 22 september, is de jaarlijkse ‘Week tegen Pesten’. Het is belangrijk dat we voortdurend aandacht besteden aan dit fenomeen. Helaas blijkt uit het onderzoek Sociale veiligheid in en rond scholen dat nog steeds respectievelijk 10% en 8% van de kinderen in het primair onderwijs en voortgezet onderwijs aangeeft te worden gepest. Dit percentage is wel gedaald sinds de Wet Veiligheid op School is ingegaan per augustus 2015, maar het is nog steeds veel te veel natuurlijk.

Online pesten: pak ‘t aan!

Elk jaar heeft de Week tegen Pesten een thema. Dit jaar is het thema ‘Online pesten: pak ‘t aan!’. Online pesten vindt vaak buiten het zicht plaats. En het kan overal gebeuren. Het gebeurt op elke school en in iedere klas. Online pesten gaat ook nog eens door als een kind ‘veilig’ thuis is. Dat maakt de impact van online pesten enorm groot voor kinderen. Het slachtoffer voelt zich nergens meer veilig.

Als leraar wil je natuurlijk dat er een veilige sfeer is in je klas en dat pesten geen kans krijgt. Het begin van het schooljaar is hét moment om te starten met werken aan een gezellige en veilige groep. Wat kan je doen?

Nieuwe initiatieven tegen online pesten

Er zijn al vele initiatieven die leraren helpen om met online pesten aan de slag te gaan. In het kader van deze Week tegen Pesten 2017 zijn er ook een aantal nieuwe initiatieven. In dit blog geven we een overzicht:

  • Mediamasters Club (PO)

Speciaal voor de Week Tegen Pesten 2017 is een MediaMasters Club editie. Samen met Selma uit de MediaMasters Game 2016/2017 gaan de leerlingen aan de slag met MediaMissies, een doe-opdracht, een thuisopdracht en gaan ze met elkaar in gesprek over online pesten. Meer informatie: www.mediamasters.nl.

  • Anti Pest Club (PO)

Tijdens de Week Tegen Pesten zendt de EO weer de Anti Pest Club uit. In deze serie gaat presentatrice Anne-Mar Zwart langs bij basisschoolklassen waar gepest wordt. De Anti Pest Club wil er samen met de hele klas voor zorgen dat de sfeer verandert en iedereen met plezier naar school gaat. Via de website kun je de afleveringen terugkijken met je klas. Meer informatie: www.eo.nl/antipestclub

  • Ik dood je met de regenboog (PO en VO)

Populaire YouTuber Rutger Vink (Furtjuh) maakt een liedje over online pesten. Zijn boodschap: verspil je batterij niet aan mensen die het niet waard zijn. En áls je gehaat ziet… Dood ze met de Regenboog en spam de regenboog emoji!

Laat de video zien in de klas als start van een gesprek over online pesten en hoe je hiermee om gaat. Bekijk de video

  • Wij Zijn Lit (VO)Schermafbeelding 2017-09-18 om 09.29.30

KRO-NCRV heeft is samenwerking met Stichting Kikid een online game voor jongeren ontwikkeld: ‘Wij zijn LIT’. Wij zijn LIT is de naam van de fictieve groep van de game. Jongeren gaan online in gesprek en krijgen zo meer zicht op hun eigen rol tijdens een pestsituatie. De keuzes die de jongere maakt, beïnvloedt het gesprek in de groepschat, en stuurt het verhaal. Jongeren kunnen zich aanmelden voor de game via www.wijzijnlit.nl.

It’s up to you

Hoewel geen nieuw initiatief, toch even bijzondere vermelding voor de interactieve film It’s up to you van onze partner Stichting Reactif. In deze film bepalen leerlingen zelf de keuzes van de hoofdpersoon en creëren daarmee hun eigen persoonlijke verhaal waarin ze direct de gevolgen van hun acties ervaren. De film is geschikt voor groep 8 en de onderbouw van VO.

De film is een vast onderdeel van onze lesmethodes voor het PO en VO, maar is ook los te gebruiken. Meer informatie www.itsuptoyou.nu

Nog meer materiaal…

De Stichting School & Veiligheid heeft een speciale website gemaakt met informatie en lesmateriaal over online pesten. Het zijn hulpmiddelen en lesmaterialen om bijvoorbeeld met leerlingen afspraken te maken over online gedrag. Of om ouders te informeren en te betrekken bij het online gedrag van hun kinderen. Andere tools helpen je weer bij het samen met je team in gesprek te gaan over online pesten.

Maak gebruik van al deze mooie initiatieven en ga met je klas aan de slag met (of eigenlijk tegen) online pesten. En natuurlijk laat je het niet bij deze week. Pesten verdient immers het hele jaar aandacht. Veel succes!

Linda Vonhof | Partner Social Media Wijs

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *