Home » » Blog » Blog: Hé puber, telefoon uit en welterusten!

Blog: Hé puber, telefoon uit en welterusten!

Geplaatst in: Blog 0

's avonds je telefoon gebruikenMijn zoon (bijna 13) had een tijdje terug een vriendje te logeren en die vertelde dat hij soms tot diep in de nacht ‘op zijn telefoon zit’. WhatsAppend en gamend verstookte hij heel wat slaapuurtjes aan zijn mobiel. En hij is niet de enige, zo blijkt uit onderzoek van de Universiteit van Amsterdam.

Gemiddeld genomen knappen jongeren op van het gebruik van sociale media. Ze zijn optimistischer over zichzelf en voelen mee met anderen. Dat is natuurlijk mooi, want als ouders zie je toch graag dat je kind dingen doet waar hij gelukkig van wordt. Maar dat hoeft natuurlijk niet de hele dag door. Laat staan ‘s nachts….

Telefoongebruik in de avond & nacht

Doordeweeks kijkt de helft van de jongeren in het onderzoek (14- en 15-jarigen) na 22.00 uur nog op hun telefoon. In het weekend stijgt dat tot boven de 80%. Na middernacht zit er doordeweeks ‘slechts’ 7% nog op hun telefoon. In het weekend is dit aanzienlijk meer, rond de 40%. En er zijn zelfs jongeren die een ‘all-nighter’ doen, die zien de zon opkomen terwijl ze met hun mobieltje in de weer zijn.

Is dat schadelijk dan? Ja.

Uit onderzoek van het RIVM is gebleken dat jongeren die voor het slapen gaan nog op hun telefoon kijken vaker slaapklachten hebben. De oorzaak hiervan is enerzijds het blauwe licht dat de led-schermen van mobieltjes uitstraalt. Het is al langer bekend dat dit blauwe licht de biologische klok beïnvloedt. Maar ook het feit dat je vlak voor het slapengaan nog druk bezig bent, met bijvoorbeeld een groepsdiscussie of WhatsApp of een spannende video op YouTube, zorgt ervoor dat het lastiger is om in slaap te vallen.

Dus ouders: zorg dat je kind de telefoon niet meeneemt naar de slaapkamer als hij gaat slapen. Lekker aan de oplader leggen in de woonkamer of keuken. Is de telefoon de volgende ochtend weer 100% paraat voor de nieuwe dag.

Telefoongebruik tijdens het leren

Ook tijdens het leren ligt de telefoon vaak naast het kind én wordt het vaak geraadpleegd. Maar ja, is dat dan afleiding of wordt de telefoon gebruikt om het huiswerk te checken in SOM of Magister, om met een klasgenoot te overleggen over dat science-project of om, in opdracht van de docent een filmpje te kijken op YouTube. Of is het toch echt afleidend? Dat zal per kind verschillen. Hoe het ook zij, 71% van de jongeren in het onderzoek geeft aan de telefoon te checken tijdens het maken van het huiswerk.

Een goede tip hierbij is om je kind de telefoon in ieder geval op de ‘Niet storen’ stand te zetten. Er komen dan geen meldingen van binnenkomende berichten (de berichten komen wel gewoon aan). Zo kan je kind de telefoon raadplegen voor schoolzaken, maar wordt het niet afgeleid door andere binnenkomende appjes, chats en snaps.

Telefoongebruik tijdens eten

Een doorn in het oog van veel ouders: telefoongebruik aan tafel. Gelukkig komt het volgens dit onderzoek niet veel voor, want bijna 75% van de jongeren zegt de telefoon niet of nauwelijks te gebruiken tijdens het eten. Bij ons thuis hebben we, lang geleden met de komst van de eerste mobieltjes bij de kids, de regel ingesteld dat mobieltjes bij het avondeten niet toegestaan zijn (overigens net als boeken en speelgoed). Het avondeten is ons vaste ‘family-time’ moment waarop we de dag doornemen. En de eerlijkheid gebiedt te zeggen dat de kinderen ons er vaker op moeten aanspreken, dan wij hen…

Praten over socialmediagebruik helpt

Niet voor niets adviseren onderzoekers ouders om regelmatig met hun puber te praten over het socialmediagebruik. Maak ze bewust van hun gebruik en hoe dat hun prestaties op andere vlakken beïnvloedt. Jongeren weten vaak wel dat ze eigenlijk iets anders moeten doen als ze op sociale media zitten, of dat het daardoor langer duurt. Onderzoek van de Volkskrant toont aan dat ze zelf ook vinden dat ze te lang op beeldschermen zitten. Een uur te lang vinden ze zelf, de ouders vinden het 1,5 uur te lang.

Aan ouders de taak om kinderen te helpen om de verleidingen van sociale media te weerstaan en tot zelfregulatie te komen. Gelukkig zie ik steeds meer jongeren kritisch nadenken over hun sociale media gebruik. En tijdens onze ouderavonden vertellen wij ook dat het stellen van grenzen hier ook bij hoort, want voor het ene kind is het makkelijker om zijn mobieltje te negeren dan de ander.

Wat zijn jullie ervaringen?

 

Thijs van de Reep, Partner Social Media Wijs

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *