Home » » Nieuws » Nieuwe workshop over misbruik foto’s en video’s

Nieuwe workshop over misbruik foto’s en video’s

Geplaatst in: Nieuws 0

Er is een nieuwe workshop opgenomen in ons aanbod: de workshop ‘Do’s & don’ts gebruik beeldmateriaal‘. De workshop gaat over het (ongevraagd) maken, bewerken en delen van foto’s en video’s.

Misbruik van beeldmateriaal is natuurlijk niet nieuw. Ook voor het afstandsonderwijs waren (bewerkte) foto’s, o.a. op ‘meme-‘ en haataccounts aan de orde van de dag. Docenten en leerlingen worden op een beledigende of discriminerende manier neergezet op sociale media accounts. Het kan erg lastig zijn om te achterhalen wie deze accounts beheren, waardoor de foto’s soms lang online blijven staan.

Fysieke lessen versus les op afstand

Op de meeste scholen zijn tijdens fysieke lessen afspraken over het gebruik van mobieltjes en het maken van foto’s. Er zijn telefoontassen en huisregels. Dit verkleint het risico dat er op school ongevraagd foto’s of video’s worden gemaakt. Echter tijdens het afstandsonderwijs is er sprake van een andere situatie, waardoor het eenvoudiger wordt om ongemerkt foto’s en video’s te maken.

Fysiek onderwijs of op afstand, het is belangrijk dat docenten en leerlingen weten wat hun rechten en plichten zijn als het gaat om beeldmateriaal. Dit komt aan de orde in de workshop ‘Do’s en don’ts beeldmateriaal‘.

Inhoud workshop

De workshop gaat over zowel de wettelijke als ethische kanten van het maken en delen van foto’s en video’s. Enerzijds worden docenten bekend gemaakt met de wettelijke kaders (AVG en portretrecht). Bovendien wordt besproken hoe deze regels, en de consequenties bij overtreding, met leerlingen kunnen worden besproken en vastgelegd.

Anderzijds worden manieren besproken en bedacht om met leerlingen in gesprek te gaan over de ethische kant van het ongevraagd delen van (bewerkte) foto’s en video’s. Waar ligt de grens tussen een grap en belediging of discriminatie? Is het ‘liken’ van een meme/haatbericht net zo kwetsend als het plaatsen ervan? Durf jij iemand aan te spreken als je een bericht grensoverschrijdend vindt?

Meer weten?

Wil je meer weten over deze workshop of wil je deze op jouw school laten verzorgen? Neem dan contact met ons op.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.