» » » Een online ouderavond: is dat wat?

Een online ouderavond: is dat wat?

Geplaatst in: Blog 0

In het voorjaar, toen we allemaal overvallen werden door corona, kozen scholen ervoor om ouderavonden even uit te stellen. Helaas zitten we driekwart jaar later nog steeds in een situatie met beperkingen. Hierdoor zijn fysieke ouderavonden niet goed mogelijk. Is een online ouderavond een goed alternatief?

Mediaopvoeding extra belangrijk

Dat ouderavonden over mediawijsheid en -opvoeding niet doorgaan, is in deze tijd extra vervelend. De noodzaak is juist gestegen omdat kinderen tijdens corona meer thuis zitten en daardoor meer media (mogen) gebruiken. Ouders kunnen dus handvatten en tips over mediagebruik door hun kinderen nu extra goed gebruiken. Gelukkig is er een prima alternatief voor de fysieke ouderavond: de online ouderavond.

We merken dat de behoefte bij scholen om in deze tijd tips aan ouders te geven over mediaopvoeding groeit. Tegelijkertijd proeven we ook aarzeling of de boodschap wel goed overkomt via een online ouderavond en of er voldoende interactiviteit zal zijn. Daarnaast blijft de technische kant natuurlijk ook spannend.

Sinds het nieuwe schooljaar hebben wij goede ervaringen opgedaan met online (en hybride) ouderavonden. Eerlijk gezegd was het voor ons ook buiten onze comfortzone. Maar eigenlijk is dat op zijn tijd ook wel eens goed :-). Het dwingt je om weer eens goed te kijken hoe en waarom je bepaalde dingen doet.

Nu we zelf weer in onze comfort zone zitten, nemen wij dan ook graag de koudwatervrees bij scholen weg. Je kunt een fysieke ouderavond inderdaad niet zomaar kopiƫren naar een online ouderavond. De online component vraagt om een andere aanpak en werkvormen dan een fysieke ouderavond. Hoe organiseer je dan wel een succesvolle online ouderavond? Dat lichten we graag toe.

Inhoudelijke aanpak

Om te zorgen dat er vanaf het begin meteen betrokkenheid ontstaat, starten we met een kennismaking. Ouders worden verzocht om de camera (even) aan te zetten en in de chat te vermelden in welke groep hun kind(eren) zit(ten). Daarna deelt de spreker van Social Media Wijs de presentatie en gaat van start met de inhoudelijk uitleg. Vragen over de inhoud kunnen de ouders stellen via de chat; hier wordt regelmatig aandacht aan besteed. Indien ouders aangeven dit te willen, kunnen ze de vraag met gebruik van hun microfoon/camera tijdens dit ‘vragenrondje’ ook zelf stellen.

In de presentatie zijn diverse momenten ingebouwd waarop interactiviteit met alle ouders wordt gezocht. Dit gebeurt o.a. met een quiz en stellingen. Ouders nemen op een tweede scherm (bv. mobiele telefoon) middels online feedback tools hieraan deel. Via het scherm van de spreker kijken ze mee naar de resultaten. Via de chat wordt eventueel gevraagd om verduidelijking.

Interactie tussen ouders

Wat online wel een gemis is, is de interactie tussen de ouders. Tijdens de ouderavonden wisselen ouders ook graag hun eigen ervaringen onderling uit. Dat geeft enerzijds herkenning en anderzijds levert dat ook waardevolle tips op. Tips worden in de online variant via de chat wel gedeeld, maar het levert al met al toch niet hetzelfde op als bij een fysieke bijeenkomst.

Met Zoom (en binnenkort ook met Microsoft Teams) kun je zogenaamde ‘breakout rooms’ maken waarin kleinere groepjes samen kunnen komen. Dit maakt de interactie tussen de ouders ook online mogelijk. Zodra de mogelijkheid zich aandient, willen we dit zeker inzetten.

Technische aanpak

De (technische) voorbereiding is uiteraard extra belangrijk bij een online ouderavond. In overleg met de school kiezen we allereerst de tool waarin de presentatie gaat plaatsvinden. Meestal heeft de school eerder al een platform gekozen waarmee ze werken. Meestal is dat Google Meet, Microsoft Teams of Zoom. Om consistent te zijn naar ouders toe, raden we aan om deze tool te gebruiken. Als de school nog niet werkt met een tool, dan maken we gebruik maken van het Zoom bedrijfsaccount van Social Media Wijs.

 

Ook bespreken we in de voorbereiding de wenselijkheid van een wachtkamer, het opnemen van de meeting en de inzet van de microfoon en camera van de ouders.

Het is zeker wat!

Is het wat? Ja dus. Uiteraard is een online ouderavond niet hetzelfde als een fysieke ouderavond. Eerlijk is eerlijk: er gaat niets boven een fysieke ouderavond. Met name de interactie tussen de ouders is in de online versie een uitdaging. Maar met een goede voorbereiding en met de inzet van de juiste tools en afwisseling (o.a. in werkvormen) is een online ouderavond een leuk en leerzaam alternatief.

Overtuigd? Neem contact met ons op om de mogelijkheden voor jouw school te bespreken!

Tips en ervaringen? Laat ze graag achter onder dit bericht!

 

Linda Vonhof | Partner Social Media Wijs

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *