In het voorjaar, toen we allemaal overvallen werden door corona, kozen scholen ervoor om ouderavonden even uit te stellen. Helaas zitten we driekwart jaar later nog steeds in een situatie met beperkingen. Hierdoor zijn fysieke ouderavonden niet goed mogelijk. Is een online ouderavond een goed alternatief?
Mediaopvoeding extra belangrijk
Dat ouderavonden over mediawijsheid en -opvoeding niet doorgaan, is in deze tijd extra vervelend. De noodzaak is juist gestegen omdat kinderen tijdens corona meer thuis zitten en daardoor meer media (mogen) gebruiken. Ouders kunnen dus handvatten en tips over mediagebruik door hun kinderen nu extra goed gebruiken. Gelukkig is er een prima alternatief voor de fysieke ouderavond: de online ouderavond.
We merken dat de behoefte bij scholen om in deze tijd tips aan ouders
Sinds het nieuwe schooljaar hebben wij goede ervaringen opgedaan met online (en hybride) ouderavonden. Eerlijk gezegd was het voor ons ook buiten onze comfortzone. Maar eigenlijk is dat op zijn tijd ook wel eens goed :-). Het dwingt je om weer eens goed te kijken hoe en waarom je bepaalde dingen doet.
Nu we zelf weer in onze comfort zone zitten, nemen wij dan ook graag de koudwatervrees bij scholen weg. Je kunt een fysieke ouderavond inderdaad niet zomaar kopiƫren naar een online ouderavond. De online component vraagt om een andere aanpak en werkvormen dan een fysieke ouderavond. Hoe organiseer je dan wel een succesvolle online ouderavond? Dat lichten we graag toe.
Inhoudelijke aanpak
Om te zorgen dat er vanaf het begin meteen betrokkenheid ontstaat, starten we met een kennismaking. Ouders worden verzocht om de camera (even) aan te zetten en, via een ‘poll’ of in de chat, aan te geven in welke groep hun kind(eren) zit(ten). Daarna deelt de spreker van Social Media Wijs de presentatie en gaat van start met de inhoudelijk uitleg. Vragen over de inhoud kunnen de ouders stellen via de chat: hier wordt regelmatig aandacht aan besteed. Indien ouders aangeven dit te willen
In de presentatie zijn diverse momenten ingebouwd waarop interactiviteit met alle ouders wordt gezocht. Dit gebeurt o.a. met een quiz en polls/stellingen. Via het scherm van de spreker kijken de ouders mee naar de resultaten.
Interactie tussen ouders
Tijdens de ouderavonden wisselen ouders ook graag hun eigen ervaringen onderling uit. Dat geeft enerzijds herkenning en anderzijds levert dat ook waardevolle tips op.
Met Zoom en Teams kun je zogenaamde ‘break out rooms’ maken waarin kleinere groepjes samen kunnen komen. Dit maakt de interactie tussen de ouders ook online mogelijk. Als de school dat wenselijk vindt, zetten we deze mogelijkheid graag in.
Technische aanpak
Het is natuurlijk ook mogelijk om gebruik te maken van een tool van school.
Het is zeker wat!
Is het wat? Ja dus. Uiteraard is een online ouderavond niet hetzelfde als een fysieke ouderavond. Eerlijk is eerlijk: er gaat niets boven een fysieke ouderavond. Met name de interactie tussen de ouders is in de online versie een uitdaging. Maar met een goede voorbereiding en met de inzet van de juiste tools en afwisseling (o.a. in werkvormen) is een online ouderavond een leuk en leerzaam alternatief.
Overtuigd? Neem contact met ons op om de mogelijkheden voor jouw school te bespreken!
Tips en ervaringen? Laat ze graag achter onder dit bericht!
Linda Vonhof | Partner Social Media Wijs
Geef een reactie