De term ‘digitale geletterdheid’ is in 2012 geïntroduceerd door het Koninklijke Nederlandse Academie van Wetenschappen (KNAW). De KNAW pleit sinds die tijd voor een nieuw, verplicht vak in de onderbouw van havo/vwo en grondige vernieuwing van het keuzevak Informatica in de bovenbouw.

In het model van 21ste eeuwse vaardigheden van Kennisnet en SLO heeft digitale geletterdheid een prominente rol en is het uitgesplitst in vier onderdelen:Model_21e_eeuwse_vaardigheden

– ICT-basisvaardigheden: De mate waarin je met computers en digitale media kunt omgaan.

– Mediawijsheid: Kennis, vaardigheden en mentaliteit om bewust, kritisch en actief om te gaan met media.

– Computational skills: Begrijpen hoe een computer werkt en welke technologie daarachter zit. Computers inzetten om een probleem op te lossen.

– Informatievaardigheden: Vaardigheden die helpen bij het zoeken, vinden, beoordelen en verwerken van informatie op internet.

Digitale geletterdheid in het onderwijs

Uit onderzoek van de SLO in 2014 blijkt digitale geletterdheid nog weinig doelgericht en structureel aan de orde komt in het onderwijs. Tegelijkertijd zijn dit de vaardigheden waarvan leraren aangeven behoefte te hebben aan meer kennis en inzicht in wat de vaardigheden concreet inhouden, en aan lesmaterialen voor concrete houvast in de praktijk.

Ondersteuning voor scholen

Social Media Wijs kan scholen ondersteunen op het gebied van digitale geletterdheid. Wij bieden o.a. trainingen en workshops aan voor leraren. Wij bieden ook lesmaterialen voor leerlingen in het PO, VO en MBO. Klik hieronder voor meer informatie over ons aanbod in uw sector:

 

Bewaren

Bewaren

Bewaren