De wereld is steeds meer digitaal en kinderen zijn de hele dag omringd door media. Het is belangrijk dat kinderen ook op school leren hoe ze de kansen van media kunnen benutten. En op welke valkuilen ze moeten letten. Social Media Wijs biedt diverse interactieve gastlessen aan over mediawijsheid, digitaal burgerschap en digitale vaardigheden voor leerlingen in het primair onderwijs.
Bent u op zoek naar een gastspreker die met uw klas(sen) aan de slag gaat met mediawijsheid, digitaal burgerschap en/of digitale vaardigheden? Dan helpen wij u graag!
– ‘De invloed van media’:
In deze les worden leerlingen bewust gemaakt van de kenmerken van nieuwe en sociale media. Aan de hand van een quiz krijgen de leerlingen inzicht in het soort mediagebruiker ze zijn. Vervolgens bespreken we de invloed van sociale media op de kinderen, in het bijzonder de rol van influencers en creators.
– ‘Fake news’
In deze les wordt besproken hoe nieuws wordt gemaakt en wat de rol van de pers hierin is. De verschillen tussen online (nieuws)media en de traditionele (nieuws)media als de krant en journaals komen aan de orde. Vervolgens leren de leerlingen wat nepnieuws is en waarom dit wordt gemaakt. Ook krijgen ze tips om nepnieuws te herkennen. Tot slot gaan leerlingen zelf nepnieuws maken.
– ‘Veilig op internet’
In deze les wordt aandacht besteed aan veilig internetten: hoe voorkom je vervelende situaties op internet en sociale media. En wat moet je doen als er toch iets vervelends gebeurt? Aan de hand van activerende werkvormen wordt besproken hoe om te gaan met vervelende ervaringen hacken en online lastiggevallen worden.
– ‘Online respect’
Hoe ga je online op een respectvolle manier met elkaar om? Aan de hand van cases spreken de leerlingen over de verschillende manieren waarop je kunt omgaan met online situaties. O.a. het delen van foto’s, online pesten en roddelen komen aan bod. Vervolgens bespreken we wat je kunt doen als je zelf niet respectvol wordt behandeld online: hoe kun je dit voorkomen dan wel stoppen?
– ‘Happy online’
In deze les gaan we aan de slag met de do’s en don’ts op sociale media. Er wordt gekeken naar het mogelijke bereik en de gevolgen van berichten op sociale media, met aansprekende positieve en negatieve voorbeelden.
Vervolgens discussiëren leerlingen in groepjes over omgangsvormen in WhatsApp groepen. Leerlingen maken afspraken met elkaar en leggen deze vast in de poster ‘WhatsHappy’.
– ‘Gezond met media’
In deze les worden leerlingen bewust gemaakt van het effect van (langdurig) mediagebruik op hun lichamelijk en mentale gezondheid. Leerlingen krijgen tips voor hun rug, ogen en slaap. Vervolgens wordt ingegaan op gevoelens (van onzekerheid) die sociale media losmaken en het risico op verslaving.
– ‘Foto’s’
Deze les start met regels over foto’s en filmpjes maken en verspreiden. Wat zijn je rechten en je plichten als je foto’s en filmpjes maakt en verspreidt? Vervolgens worden leerlingen bewust gemaakt dat foto’s makkelijk bewerkt kunnen worden. Ze leren het onderscheid tussen echte, bewerkte en nepfoto’s. Tot slot gaan de leerlingen zelf een nepfoto maken (optische illusie).
– ‘Online zoeken’
De werking van zoekmachines word toegelicht en leerlingen krijgen eens stappenplan aangereikt om snel bruikbare en betrouwbare informatie te vinden. Er is hierbij aandacht voor bronverificatie, plagiaat en auteursrecht. De leerlingen gaan vervolgens aan de slag met zoekopdrachten en sluiten de les af met de ‘Google Battle’: in groepjes worden de geleerde informatievaardigheden spelenderwijs in de praktijk gebracht.
– ‘Programmeren voor beginners’
In deze les nemen leerlingen de eerste stappen op het gebied van programmeren. Na een korte introductie, waarbij de leerlingen o.a. de gastdocent mogen programmeren, gaan de leerlingen werken met het programma Ko de Kraker.
– ‘Game programmeren’
Leerlingen gaan op de computer aan de slag met het programma Scratch. Aan de hand van een voorbeeld leren ze zelf een game programmeren door het geven van series instructies aan de computer. Zo leren ze logisch en gestructureerd denken en begrijpen hoe computers ‘denken’.
Duur & kosten
Bovenstaande gastlessen duren 60 minuten.
De kosten voor de eerste les zijn € 250. Voor meerdere gastlessen of maatwerk wordt een offerte op maat opgesteld.
Meer informatie
Neem bij vragen gerust contact met ons op. Wij denken graag met u mee!
Ook populair in het Primair Onderwijs:
![]() |
![]() |
![]() |