Social Media Wijs biedt diverse interactieve gastlessen aan over mediawijsheid en digitale vaardigheden voor leerlingen in het voortgezet onderwijs.

Mediawijsheid

– ‘What’s New(s)?’

In deze les wordt besproken hoe nieuws wordt gemaakt. De verschillen tussen digitale media en de traditionele media als de krant en televisie komen aan de orde. Welke media kan je vertrouwen en hoe herken je eigenlijk nepnieuws en (sluik)reclame? En wat is jouw verantwoordelijkheid als je zelf informatie via het internet en sociale media verspreid?

– ‘Sociale media en de gevolgen’:

In deze les worden de leerlingen bewust gemaakt van het mogelijke bereik en de gevolgen van berichten op sociale media. Aan de hand van positieve en negatieve voorbeelden wordt besproken waar je op moet letten als je actief bent op platformen als WhatsApp, YouTube, Instagram en Snapchat. En wat is jouw verantwoordelijkheid als je zelf informatie via sociale media verspreidt?

‘Veilig internetten’:

In deze les wordt aandacht besteed aan veilig internetten: hoe bescherm je jezelf op sociale media. Aan de hand van activerende online werkvormen wordt besproken hoe om te gaan met vervelende ervaringen als grooming, sexting hacken en online pesten.

‘Happy online’:

In deze les discussiëren leerlingen in groepjes over online omgangsvormen. Leerlingen maken afspraken met elkaar over de do’s en dont’s en leggen deze vast in een digitale poster.

Digitale vaardigheden

‘Online zoeken’: De werking van zoekmachines word toegelicht en leerlingen krijgen tips om snel bruikbare en betrouwbare informatie te vinden. Er is hierbij aandacht voor bronverificatie, plagiaat en auteursrecht. De leerlingen gaan vervolgens aan de slag met zoekopdrachten en sluiten de les af met de ‘Google Battle’: in groepjes worden de geleerde informatievaardigheden spelenderwijs in de praktijk gebracht.

‘Website maken’: De leerlingen leren hoe websites zijn opgebouwd en denken na over de opzet van hun eigen site. Op basis van deze opzet, gaan ze vervolgens eigen website bouwen met gebruik van de tool Weebly. Als optionele vervolgopdracht kunnen ze aan de slag met het schrijven van een ‘blog’ op de eigen site. Zij leren hoe het schrijven Prezi_transparentvoor het web anders is dan ‘traditioneel’ schrijven.

‘Online Presenteren’: Het presenteren van schoolwerk is een belangrijke vaardigheid in de schoolcarrière van een leerling. Digitale media biedt voldoende mogelijkheden om dit op een creatieve en visueel aantrekkelijke manier te doen. In deze les maken de leerlingen een online presentatie in Prezi.

Duur & kosten

Bovenstaande gastlessen duren anderhalf uur en kosten € 250.

Voor meerdere gastlessen of lessen op maat, wordt een offerte op maat opgesteld.

Meer informatie

Button Stel uw vraag


Ook populair in het Voortgezet Onderwijs:

Mentorpakket Mediawijsheid Social Media Wijs - aanbod trainingenTrainingen voor leraren Ouderavond Social Media WijsOuderavonden

 

 

Bewaren