De wereld is steeds meer digitaal en jongeren zijn de hele dag omringd door media. Het is belangrijk dat jongeren ook op school leren hoe ze de kansen van media kunnen benutten. En op welke valkuilen ze moeten letten. Social Media Wijs biedt diverse workshops aan over mediawijsheid en digitale vaardigheden voor studenten in het MBO.

Bent u op zoek naar een gastspreker die met uw studenten aan de slag gaat met mediawijsheid en/of digitale vaardigheden? Dan helpen wij u graag!

 

Inhoud workshops

– ‘Je online profiel’

Deze workshop maakt studenten bewust van de invloed van internet & sociale media op hun online profiel. Zij krijgen inzicht in de rol die een online profiel speelt wanneer ze toetreden tot de arbeidsmarkt (stages, bijbaantjes, vast werk). Aan de hand van praktische opdrachten leren zij hun online profiel te bewaken & verbeteren.

– ‘Fake news’

In deze workshop wordt besproken hoe media en nieuws worden gemaakt. Welke media kan je vertrouwen en hoe herken je eigenlijk desinformatie, zoals nepnieuws? Bij deze workshop staan de volgende vragen centraal:
– waar haal jij je nieuws vandaan?
– hoe controleer je (nieuws-)bronnen op het internet?
– hoe onderscheid je fabels van feiten?

– ‘Digitale balans’

In deze workshop worden leerlingen bewust gemaakt van het effect van (langdurig) mediagebruik op hun lichamelijke en mentale gezondheid. Aan de hand van een online quiz maken studenten voor zichzelf de balans op van hun mediagebruik. Heb ik de controle over mijn mediagebruik of is het andersom? Hoe kun je media inzetten om het beste uit jezelf te halen?

– ‘Cybercrime’

In deze workshop leren studenten over diverse soorten criminaliteit op internet. Uit onderzoek blijkt dat jong volwassen regelmatig slachtoffer zijn van online oplichting. De studenten leren online oplichting, zoals phishing en ransomware, herkennen en leren zicht ertegen wapenen.

Kosten

De workshops duren 60 tot 75 minuten.

De kosten voor de eerste workshop zijn € 250. Voor meerdere workshops of maatwerk wordt een offerte op maat gemaakt.

Meer informatie

 

Button Stel uw vraag

Ook populair in het Middelbaar Beroepsonderwijs:

Social Media Wijs Teach the Teacher trainingenLeergang Digitale Geletterdheid Training Online Tools in de Les Inspiratiesessie