De wereld is steeds meer digitaal en jongeren zijn de hele dag omringd door media. Het is belangrijk dat jongeren ook op school leren hoe ze de kansen van media kunnen benutten. En op welke valkuilen ze moeten letten. Social Media Wijs biedt diverse workshops aan over mediawijsheid en digitaal burgerschap voor studenten in het MBO.

Bent u op zoek naar een gastspreker die met uw studenten aan de slag gaat met mediawijsheid en digitaal burgerschap? Dan helpen wij u graag!

Hieronder een greep uit onze workshops voor studenten in het MBO:

– ‘Je online profiel’

Deze workshop maakt studenten bewust van de invloed van internet & sociale media op hun online profiel. Zij krijgen inzicht in de rol die een online profiel speelt wanneer ze toetreden tot de arbeidsmarkt (stages, bijbaantjes, vast werk). Aan de hand van praktische opdrachten leren zij hun online profiel te bewaken & verbeteren.

– ‘Fake news’

In deze les wordt besproken hoe nieuws wordt gemaakt en wat de rol van de (vrije) pers hierin is. De studenten leren wat nepnieuws is en krijgen inzicht in de redenen dat dit wordt gemaakt. Ook krijgen ze tips om nepnieuws te herkennen. Tot slot spelen de studenten een game waarin ze zelf worden uitgedaagd om nepnieuws te maken en zo inzicht krijgen in de technieken die nepnieuwsmakers gebruiken.

– ‘Digitale balans’

In deze workshop worden leerlingen bewust gemaakt van het effect van (langdurig) mediagebruik op hun lichamelijke en mentale gezondheid. Aan de hand van een online quiz maken studenten voor zichzelf de balans op van hun mediagebruik. Heb ik de controle over mijn mediagebruik of is het andersom? Hoe kun je media inzetten om het beste uit jezelf te halen?

– ‘Online oplichting’

In deze workshop leren studenten over diverse soorten criminaliteit op internet. Uit onderzoek blijkt dat jong volwassen regelmatig slachtoffer zijn van online oplichting zoals hacken, phishing en malware. De studenten leren, o.a. via een quiz, hoe ze online oplichting kunnen herkennen en hoe je ertegen wapent.

Kosten

De workshops duren 60 tot 75 minuten.

Wij werken met een minimale afname van twee workshops. De kosten voor de eerste twee workshops zijn in totaal € 500.

Voor meerdere workshops of maatwerk wordt een offerte op maat gemaakt.

Meer informatie

 

Button Stel uw vraag

Ook populair in het Middelbaar Beroepsonderwijs:

Social Media Wijs Teach the Teacher trainingenLeergang Digitale Geletterdheid Training Online Tools in de Les Inspiratiesessie