De jeugd van nu speelt, communiceert en leert steeds meer met nieuwe media. Dit gaat veelal spelenderwijs, maar ze moeten ook leren om bewust en kritisch met media om te gaan. Nieuwe media bieden mooie kansen maar uiteraard kleven er ook nadelen aan. Leraren kunnen een belangrijke bijdrage leveren aan de mediawijsheid van de jeugd.

Wilt u kort bijgepraat worden over wat uw leerlingen allemaal doen op internet en sociale media? Wilt uw concrete tips over hun online sociale veiligheid? Of wilt u uw lessen verrijken met online tools? Leer er meer over in onze interactieve workshops!

Onderstaande workshops zijn een greep uit ons aanbod. Staat uw gewenste workshop er niet bij? Neem dan even contact met ons op om de mogelijkheden te bespreken.

  • Jeugd & Mediawijsheid

Informatieve sessie die inzicht biedt in de digitale belevingswereld van kinderen en jongeren. Welke trends zien we als het gaat om hun gebruik van internet, sociale media en games? Wat zeggen de laatste onderzoeken over de relatie tussen digitale media en hun wereldbeeld, vriendschappen en (mentale) gezondheid? Onderwerpen als beïnvloeding, desinformatie en online sociale veiligheid komen aan de orde.

  • Sociale veiligheid op internet

Voorlichtende workshop - Veilig op internetIn deze workshop bespreken we de invloed van de online cultuur op het welzijn van kinderen en jongeren. Aan de hand van cases, gaan we de diepte in met de volgende onderwerpen:
– Groepsdruk;
– Online seksueel misbruik;
– Online pesten.

In de workshop worden praktische oefeningen getoond die bewezen toepasbaar zijn om met kinderen en jongeren in gesprek te gaan over deze onderwerpen.

  • Do’s & don’ts beeldmateriaal
Deze workshop gaat over de wettelijke en ethische kanten van het maken en delen van foto’s en video’s. Zowel in online als offline schoolsituaties. Enerzijds worden docenten bekend gemaakt met de wettelijke kaders (AVG en portretrecht).

Anderzijds worden manieren besproken en bedacht om met leerlingen in gesprek te gaan over de ethische kant van het ongevraagd delen van (bewerkte) foto’s en video’s. Waar ligt de grens tussen een grap en belediging of discriminatie? Is het ‘liken’ van een meme/haatbericht net zo kwetsend als het plaatsen ervan? Durf jij iemand aan te spreken als je een bericht grensoverschrijdend vindt?

  • Online tools in de les

Deze workshop geeft inzicht in de mogelijkheden om online tools te gebruiken in je dagelijkse lessen. Er worden voorbeelden gegeven van tools die gebruikt kunnen voor verschillende fases in de les: de oriëntatie, de uitleg, de verwerking en de toetsing. Diverse online feedback tools, interactieve presentatie tools, animaties en video tools komen aan de orde. Tijdens de workshop worden door de trainer een aantal van deze online tools ingezet, waardoor je de didactische waarde van deze tools zelf kunt ervaren. Neem dus vooral een mobieltje, tablet of laptop mee.

Duur & Kosten

De kosten zijn vanaf € 325 en zijn afhankelijk van de duur van de workshop. Bij meerdere workshops, bijvoorbeeld op een studiedag, maken wij een aanbod op maat.

Meer informatie

Neem bij vragen gerust contact met ons op. Wij denken graag met u mee!

Button Stel uw vraag

 


Anderen bekeken ook:

leerlingen praktijkonderwijsTraining Jeugd en media
Training Online Tools in de Les Lezing & Inspiratiesessie

 

Bewaren

Bewaren