De jeugd van nu speelt, communiceert en leert steeds meer met nieuwe media. Dit gaat veelal spelenderwijs, maar ze moeten ook leren om bewust en kritisch met media om te gaan. Nieuwe media bieden mooie kansen maar uiteraard kleven er ook nadelen aan. Leraren kunnen een belangrijke bijdrage leveren aan de mediawijsheid van de jeugd.

Wilt u kort bijgepraat worden over wat uw leerlingen allemaal doen op internet en sociale media? Wilt uw concrete tips over hun online sociale veiligheid? Of wilt u ze helpen met het herkennen van (nep)nieuws? Leer er meer over in onze interactieve workshops!

Onderstaande workshops zijn een greep uit ons aanbod. Staat uw gewenste workshop er niet bij? Neem dan even contact met ons op om de mogelijkheden te bespreken.

  • Jeugd & Mediawijsheid

Informatieve sessie die inzicht biedt in de digitale belevingswereld van kinderen en jongeren. Welke trends zien we als het gaat om hun gebruik van internet, sociale media en games? Wat zeggen de laatste onderzoeken over de relatie tussen digitale media en hun wereldbeeld, vriendschappen en (mentale) gezondheid? Onderwerpen als beïnvloeding, desinformatie en online sociale veiligheid komen aan de orde.

  • Sociale veiligheid op internet

Voorlichtende workshop - Veilig op internetDe workshop gaat over de invloed van de online wereld op de sociale veiligheid van jongeren. We starten met een introductie over de digitale belevingswereld van kinderen en/of jongeren. Vervolgens bespreken we, aan de hand van cases, onderwerpen als online groepsdruk, -privacy en -seksueel overschrijdend gedrag. Er worden praktische oefeningen aangereikt om met jongeren aan de slag te gaan met deze onderwerpen.

  • Meningen en feiten: hoe om te gaan met online (des)informatie?

Jongeren hechten steeds minder waarde aan onafhankelijke journalistiek en halen hun nieuws vooral van online bronnen, zoals sociale media. Hierdoor komen ze geregeld in aanraking met nepnieuws en complottheorieën. In deze workshops bespreken we welke soorten nepnieuws er zijn, met welke redenen het wordt gemaakt en een stappenplan om het te herkennen. Er worden praktische oefeningen aangereikt om hierover met jongeren in gesprek te gaan.

  • Do’s & don’ts beeldmateriaal
Deze workshop gaat over de wettelijke en ethische kanten van het maken en delen van foto’s en video’s. Zowel in online als offline schoolsituaties. Enerzijds worden docenten bekend gemaakt met de wettelijke kaders (AVG en portretrecht).
Anderzijds worden manieren besproken om met leerlingen in gesprek te gaan over de ethische kant van het ongevraagd delen van (bewerkte) foto’s en video’s. Waar ligt de grens tussen een grap en belediging of discriminatie? Is het ‘liken’ van een meme/haatbericht net zo kwetsend als het plaatsen ervan? Durf jij iemand aan te spreken als je een bericht grensoverschrijdend vindt?

Duur & Kosten

De kosten zijn vanaf € 450 voor een workshop tot 90 minuten. Bij meerdere workshops, bijvoorbeeld op een studiedag, maken wij een aanbod op maat.

Meer informatie

Neem bij vragen gerust contact met ons op. Wij denken graag met u mee!

Button Stel uw vraag

 


Anderen bekeken ook:

leerlingen praktijkonderwijsTraining Jeugd en media
Training Online Tools in de Les Lezing & Inspiratiesessie

 

Bewaren

Bewaren