De training Online Informatievaardigheden heeft als doel om te leren om snel bruikbare informatie op internet vinden. Enerzijds  krijgt u een stappenplan aangereikt om online snel informatie te vinden. Ook leert u meer over algoritmes en de werking van zoekmachines, met name Google. Anderzijds gaan we in op het beoordelen van de betrouwbaarheid van de gevonden informatie en de randvoorwaarden waarbinnen deze informatie gebruikt mag worden.

Na afloop van de training:

– bent u vertrouwd met het vierstappenplan ‘Zoeken op internet’;
– bent u bekend met de werking van zoekmachines en heeft u geoefend met ‘Google tools’ en handige zoektips voor de zoekmachines van Google;
– (her)kent u het verschil tussen misinformatie, desinformatie en nepnieuws;
– ben u op de hoogte van de regels voor hergebruik van informatie ivm de auteurswet en creative commons licenties.

Inhoud training Online Informatievaardigheden

De training start met een introductie van het stappenplan ‘Zoeken op internet’ en hiermee wordt een aantal oefeningen gedaan. Daarna wordt ingezoomd op de werking van verschillende zoekmachines en de voor- en nadelen van het gebruik van algoritmes. Vervolgens gaat u, op basis van de zoekmachine van Google, oefenen met diverse handige Google tools en zoektips.

Het tweede deel van de training gaat over de beoordeling van de gevonden informatie op betrouwbaarheid, en de regels omtrent gebruik van de gevonden informatie. In dit deel van de training wordt dieper ingegaan op auteursrecht op teksten en afbeeldingen. Op welke manier mogen deze gebruikt worden zonder plagiaat te plegen? En we kijken naar rechtenvrije afbeeldingen en afbeeldingen met alternatieve rechten (creative commons licentie).

Doelgroep

Deze training is bedoeld voor leraren in het primair-, voortgezet- en middelbaar beroepsonderwijs. Er is geen aanvangsniveau van toepassing.

Duur & Kosten

De training Online Informatievaardigheden duurt een dagdeel en wordt bij u op school verzorgd voor € 850.

Meer informatie

Wilt u meer weten? Stel uw vraag door hieronder op de groene button te klikken! Of neem voor meer informatie contact met ons op via telefoon of WhatsApp.

 

Button Stel uw vraag

 


Anderen bekeken ook:

Training  Programmeren  Workshops Leergang Digitale Geletterdheid