De wereld is steeds meer digitaal en jongeren zijn de hele dag omringd door media. Het is belangrijk dat jongeren ook op school leren hoe ze de kansen van media kunnen benutten. En op welke valkuilen ze moeten letten. Social Media Wijs biedt diverse interactieve gastlessen aan over mediawijsheid, digitaal burgerschap en digitale vaardigheden voor leerlingen in het voortgezet onderwijs.

Bent u op zoek naar een gastspreker die met uw leerlingen aan de slag gaat met mediawijsheid, digitaal burgerschap en/of digitale vaardigheden? Dan helpen wij u graag!

– ‘De invloed van media’

In deze les worden leerlingen bewust gemaakt van de kenmerken van nieuwe en sociale media. Waarin verschillen deze van oude media zoals de radio en de tv? Vervolgens gaan we aan de slag met de vragen ‘Hoe belangrijk zijn (sociale) media voor jou?’ en ‘Hoe beïnvloeden de filmpjes die je ziet op TIkTok of Instagram jouw zelfbeeld en jouw wereldbeeld?’. Tot slot bespreken we de belangen van sociale mediaplatformen zoals Instagram en TikTok: welke trucs gebruiken ze om onze aandacht vast te houden.

– ‘Fake news’
In deze les wordt besproken hoe nieuws wordt gemaakt en wat de rol van de pers hierin is. Vervolgens gaan we aan de slag met de vragen ‘Volg jij het nieuws en zo ja, welke bron gebruik je hiervoor?’ en ‘Hoe weet je of een nieuwsbron betrouwbaar is?’. De leerlingen leren wat nepnieuws is en krijgen inzicht in de redenen dat dit wordt gemaakt. Ook krijgen ze tips om nepnieuws te herkennen. Tot slot maken de leerlingen zelf een nepnieuwsbericht.

‘Online respect’

In deze les gaan we aan de slag met online respect: wat zijn de do’s en don’ts op sociale media. Er wordt gekeken naar het mogelijke bereik en de gevolgen van berichten op sociale media, met aansprekende positieve en negatieve voorbeelden. Aan de hand van interactieve video’s gaan we het gesprek aan over grensoverschrijdend gedrag zoals buitensluiten, haatberichten en/of sex shaming. Wat zou jij doen: kom je online op voor een ander?

– ‘Liefde op internet’

In deze les wordt ingegaan op het plezier en de risico’s die online liefde met zich mee kunnen brengen. Allereerst wordt ingegaan op pornografische beelden waar leerlingen, al dan niet bewust, tegenaan lopen. Vervolgens gaan we in op sexting: het delen van seksuele foto’s en video’s. Leerlingen worden bewust van de gevolgen van het ongevraagd doorsturen van deze beelden (‘shame-sexting’) en ze gaan met elkaar in gesprek over ‘victim blaming’.

– ‘Gezond met media’

In deze les worden leerlingen bewust gemaakt van het effect van (langdurig) mediagebruik op hun lichamelijke en mentale gezondheid. Leerlingen krijgen tips voor hun rug en ogen. Vervolgens wordt ingegaan op de gevoelens (van onzekerheid) die sociale media losmaken en het risico van verslaving.

– ‘Jouw online profiel’

Wat vinden anderen over jou als ze je googelen? Hoe pak je zelf de regie over jouw digitale voetafdruk? In deze lessen onderzoeken leerlingen hoe berichten op internet en sociale media bijdragen aan hun online profiel. Aan de hand van cases gaan leerlingen met elkaar hierover in gesprek over onderwerpen als online privacy en respect.

 

Duur & kosten

Bovenstaande gastlessen duren 60 tot 75 minuten.

Wij werken met een minimale afname van twee lessen. De kosten voor de eerste twee lessen zijn in totaal € 500.

Voor meerdere gastlessen of maatwerk wordt een offerte op maat opgesteld.

Meer informatie

Neem bij vragen gerust contact met ons op. Wij denken graag met u mee!

Button Stel uw vraag


Ook populair in het Voortgezet Onderwijs:

Gastlessen Social Media Wijs - aanbod trainingenTrainingen voor leraren Ouderavond Social Media WijsOuderavonden

 

 

Bewaren